11.9 C
Trbovlje
nedelja, 25. februarja 2024
ZON.siAktualnoV hrastniškem rovu zazvenele uporniške pesmi

V hrastniškem rovu zazvenele uporniške pesmi

Festival uporniške pesmi v rudniku Hrastnik je konec tedna postregel s koncertom ženskega pevskega zbora Kombinat in skupine Z’borke. Koncert je potekal na posebni lokaciji. Odrske deske so nastopajoči zamenjali za čisto pravi rudniški rov.

V hrastniški rudnik se je spustilo 120 obiskovalcev koncerta, ki so se s čeladami in naglavnimi svetilkami spominjali na rudarje. Podzemni koncert je potekal v rovu ob glavnem hrastniškem šahtu. “Nastopati v rudniku je bila nova izkušnja. Akustika je bila čudovita in prostor zelo inspirativen, publika pa fantastična. Še bi ponovili.”, je dogodek opisala Polona Glavan iz ŽPZ Kombinat.

Srečanja se je udeležil tudi Perkmandeljc. Povedal je, da ga je zbudilo petje in ko je videl, da v rudniku gosti toliko punc, ki znajo peti, je bil navdušen. Polaskal je pevkam in dirigentki Mateji Mavri izročil knjigo rudarskih pravljic. S hudomušnim nastopom je, kot vedno, nasmejal tako občinstvo kot Kombinatke.

 

Zakaj Festival?

Predstavnik organizatorjev, Marko Planinc je povedal, da je Festival uporniške pesmi spomin na uporništvo v Zasavju, v rudnikih in tovarnah. Posebej značilno za Zasavje je tudi to, da so imele veliko vlogo med uporništvom ženske. Od prve rudarske stavke, ki so jo izvedle leta 1876 ženske do upora Pekotovih delavk in upora proti nesmiselnim ukrepom vlade v šolah v času korone. Vedno so se ljudje upirali krivicam, se dvignili takrat, ko so čutili, da je nekaj narobe. Ne glede na sistem. Tako so najbolj odmevne rudarske stavke iz leta 1934 (velika gladovna stavka) iz časa kraljevine Jugoslavije, iz leta 1958 (prva stavka v socialistični Jugoslaviji) in leta 2014 (stavka rudarjev v rudniških rovih) v času samostojne Slovenije. Festival uporniške pesmi bo negoval spomin na zasavsko uporništvo v vseh oblikah. Tisti, ki si upajo in zmorejo moč za upor, so vredni vsega spoštovanja. In, vedno je čas za upor. Ker je še vedno na različnih področjih precej krivic.

Koncert je bil fantastičen, zelo prijetna izkušnja. In ta ambient, lokacija v rudniku, tega ne doživiš vsak dan. Bilo je intimno, ker je bilo malo obiskovalcev. In potem, ko prideš ven, te postrežejo. Tako simpatično, tako lepo. Kombinatke imam zelo rada in sem zadovoljna, da sem jih po dolgem času lahko spet slišala v živo. Vesela sem tudi, da sem slišala Z’borke, ker jih nisem poznala in sem zelo navdušena nad njihovim avtorskim komadom Seznami. Slišala sem ga prvič in mi je zelo všeč.“, je svojo izkušnjo opisala obiskovalka Urška Hrib.

 

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

V spletni goljufiji oškodovana za več 1000 evrov

V minulem tednu so policisti na območju Zasavja, poleg rednih nalog, obravnavali še: PP Hrastnik Prijavo kaznivega dejanja v ponedeljek. Neznani storilec je poškodoval vetrobransko steklo...