-- OGLAŠEVANJE --

Ulična razstava namenjena pokojnemu zagorskemu predsedniku

-- OGLAŠEVANJE --

Občina Zagorje ob Savi je v mestnem središču, ob glavni cesti med krožiščem in Sparom, danes na ogled postavila novo ulično razstavo fotografij. Tokrat gre za razstavo različnih fotografij, ki prikazujejo življenje in delo dr. Janeza Drnovška.

Razstava je postavljena ob 15. obletnici smrti častnega občana Občine Zagorje ob Savi, ki je otroštvo in del mladosti preživel v Kisovcu. Avtor večine fotografij, ki so na ogled, je Srdjan Živulović, dobitnik Pulitzerjeve nagrade za fotografijo, nekaj fotografij pa je prispevala fotografinja Tina Kosec.

Dr. Drnovšek se je rodil 17. maja 1950 v Celju. Na prvih svobodnih demokratičnih volitvah, aprila 1989 je bil izvoljen za slovenskega predstavnika v kolektivnem predsedstvu nekdanje Jugoslavije. Septembra 1989 je predsedoval Vrhu neuvrščenih v Beogradu. V obdobju osamosvajanja Republike Slovenije je bil dr. Drnovšek glavni pogajalec med slovenskim vodstvom ter vodstvom nekdanje Jugoslavije in vrhom Jugoslovanske ljudske armade. Julija 1991 se mu je uspelo dogovoriti za dokončen umik zvezne vojske iz Slovenije. Dr. Janez Drnovšek je v Državnem zboru Republike Slovenije 22. decembra 2002 zaprisegel kot predsednik Republike Slovenije, pred tem je od leta 1992 deset let vodil Vlado Republike Slovenije.

V letu 2006 je začel z mednarodno pobudo za humanitarno akcijo Svet za Darfur, ki so jo s svojimi podpisi podprle ugledne svetovne osebnosti, prav tako je bil pobudnik projekta Sadeži družbe, katerega namen je spodbujanje prostovoljnega dela in medgeneracijskega sodelovanja. Leta 2006 je dr. Drnovšek ustanovil Gibanje za pravičnost in razvoj.

Umrl je 23. februarja 2008, pokopan je na pokopališču v Zagorju ob Savi.

Zagorjani 10 let po smrti želijo Drnovška na znamki

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Po desetletju bivanja v nekdanji tovarni skoraj prepolovljen vpis

Letos je točno 10 let, kar so se najmlajši Zagorjani preselili v preurejene prostore nekdanje tovarne Lisca.  Pred vselitvijo so bili oddelki vrtca razseljeni po...
-- OGLAŠEVANJE --