20 C
Trbovlje
ponedeljek, 26. julija 2021
ZON.siAktualnoTudi Lafarge bi podaljšal koncesijo za kamnolom v Hrastniku

Tudi Lafarge bi podaljšal koncesijo za kamnolom v Hrastniku

V Hrastniku je poleg kamnoloma Boben na drugem hribu še en kamnolom Retje-Plesko, za katerega ima še do prihodnjega leta koncesijo podjetje Lafarge. V pripravi so strokovne podlage za podaljšanje koncesije in sprejem Občinski prostorskih načrtov. 

Investitor želi, kot so zapisali v izhodišča za OPPN, na območju kamnoloma Retje – Plesko, ki sega v občini Hrastnik in Trbovlje, podaljšati trenutno veljavno koncesijo 2001–2021 za nadaljnjo izkoriščanje. Predpostavlja se smotrno izkopavanje laporja in apnenca, in sicer z namenom vključevanja sanacijskega programa v proces izkoriščanja mineralnih surovin.

Trenutno stanje (K Projekt L)

V obdobju med letoma 2008 in 2012 je bilo pridobivanje apnenca in laporja za industrijske namene intenzivnejše. Odkopanih je bilo 230 tisoč kubikov apnenca in skoraj 370 tisoč kubikov laporja. OD 2012 do 2016 pa bistveno manj – 86 tisoč kubikov apnenca in 173 tisoč kubikov laporja. V letih 2016, 2017, 2018 in 2019 se lapor ni izkoriščal. Od 2017 se v kamnolomu Retje – Plesko odkopava le apnenec, in sicer so ga leta 2017 odkopali 2.500 kubičnih metrov, enako v letu 2018, leta 2019 pa 4300.

Lafarge ne obratuje, kamnolom pa

Podjetje Lafarge Cement zaradi odvzema okoljevarstvenega dovoljenja v mesecu marcu 2015 trenutno ne proizvaja cementnega klinkerja in cementa – ne obratuje, kar pa ne velja za kamnolom Retje – Plesko. V kamnolomu delo opravljata dva poslovna subjekta in sicer izvajajo globinsko vrtanje z masovnim miniranjem, nakladajo in prerivajo mineralne surovine s težko gradbeno mehanizacijo, izvajajo notranji in zunanji transport preko povezave na industrijsko cesto ter bogatijo mineralne surovine s pomočjo mobilnih drobilnih in sejalnih naprav. Kot še navajajo v izhodiščih za pripravo novih prostorskih načrtov deponirajo tudi predelane mineralne surovine ali jalovine za potrebe sanacije.

Predhodna faza pred začetkom priprave OPPN je oblikovanje izhodišč za pripravo, pri katerem mora biti omogočeno sodelovanje zainteresirani javnosti in drugim udeležencem urejanja prostora. Zato Občina Hrastnik vabi zainteresirano javnost, da podajo morebitne predloge in pripombe na predstavljena izhodišča, ki jih najdete na občinski spletni strani, objavljena pa bodo tudi od 14. oktobra do 13. novembra v prostorih Občine (po predhodnem dogovoru).

VIDEO: Hrastnik duši prah iz kamnoloma!

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...