19.8 C
Trbovlje
ponedeljek, 27. septembra 2021
ZON.siAktualnoVIDEO: Hrastnik duši prah iz kamnoloma!

VIDEO: Hrastnik duši prah iz kamnoloma!

Poleg dveh velikih tovarn, se Hrastničani lahko “pohvalijo” še s kamnolomom. Prebivalci poročajo o hrupu, ki ga povzroča miniranje, o težkih tovornjakih, ki uničujejo tako lokalno kot tudi državno cesto ter o prašenju, ki postaja vse bolj nemogoče. 

Oblak prahu julija 2019

“Zadnjič sem slišala najprej močan pok, potem pa se je skozi balonska vrata zakadilo” poroča prebivalka, ki živi nekaj sto metrov stran od kamnoloma. “Hitro sem razobesila oblačila in hitela zapirat vsa okna in vrata”.

Spet druga občanka Hrastnika nam pošlje fotografije, kako je opazila gost oblak nad kamnolomom, ko je v centru Hrastnika stala na balkonu. “Včasih se sploh ni videlo kamnoloma iz centra, po intenzivnem izkoriščanju je zmanjkalo pol hriba in se prašenje vali po vsem mestu”.

Razpoke in umazana oblačila še najmanj

Februar 2020

A umazana oblačila, uničena cesta in razpokane hiše še niso najhuje, kar skrbi prebivalce Bobna, Čeč, v zadnjem času pa celo Prapretnega. Skrbi jih za zdravje, saj se prašni delci valijo na vse strani, vdihujejo pa jih vsi, ki so v bližini.

Velikanski prašni oblak, ki je nastal konec februarja, v podjetju AGM Nemec, ki ima koncesijo za kamnolom, opravičujejo z močnim vetrom, ki je droben prah raznašal po Hrastniku in Bobnu. “Takoj smo prekinili z deli na etažah kamnoloma, ustavili smo mletje in sejanje materiala, polili vse površine z vodo in oprali dovozno cesto” poroča direktorica Maja Gerčer Špitalar.

Zaradi tovrstnih primerov so lani uredili sistem škropljenja in iz cisterne črpajo vodo za mokrenje po etažah. V zimskem času pa sistem spraznijo, saj cevi zaradi zmrzali ne bi popokale.

Prebivalci Bobna se že leta borijo za boljše življenje

Fotografija bralca iz leta 2018.

Prijave glede obratovanja kamnoloma Boben so prijeli tudi na Inšpektoratu za okolje, kjer obljubljajo, da bo okoljski inšpektor opravil nadzor izvajanja in spoštovanja okoljskih predpisov, ki zavezujejo delovanje kamnolomov.

Kakšno je stališče Občine Hrastnik in, kako bodo poskrbeli za najbolj osnovno – zdravje občanov – po dobrem tednu od poslanih vprašanj, nismo uspeli izvedeti.

VIDEO KAMNOLOMA:

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Je to mogoče? V Zasavju so se covid številke “ustavile”

Še teden nazaj smo poročali, kako je število okužb v Zasavju drastično poskočilo. Povsem drugačna slika je danes. Od zadnjega tedna je le 7...