0.5 C
Trbovlje
četrtek, 20. januarja 2022
ZON.siAktualnoTrbovlje bodo območje svobode za LGBTIQ+ osebe

Trbovlje bodo območje svobode za LGBTIQ+ osebe

Trboveljski občinski svetniki bodo danes obravnavali resolucijo, po kateri bo mesto Trbovlje razglašeno za “območje svobode za LGBTIQ+ osebe”, torej za območje, v katerem se lezbijke, geji, biseksualne, transspolne in interspolne osebe naj ne bi počutili nesprejeto ali celo osovraženo, temveč enakovredno sprejeto.

Občina Trbovlje ob tem jasno sporoča: “Ne odobravamo nestrpnosti na področju drugače mislečih,” in podpira stališče Evropske unije: “Pri nas JE prostor za strpnost in za različno misleče, je prostor za vrednote kot so spoštovanje človekovega dostojanstva, svobode, demokracij in enakosti, ni pa prostora za nestrpnosti in diskriminacijo oseb LGBTIQ+.”

Razlog, da Občinski svet Občine Trbovlje sploh obravnava omenjeno resolucijo tiči v dejstvu, da je z resolucijo Evropskega parlamenta bila Evropska unija marca letos razglašena za “območje svobode za LGBTIQ+ osebe”. Sprejeli so jo (tudi) v smislu odgovora EU na vse več sovražnega govora javnih oblasti in izvoljenih uradnikov, in na stanje na tem področju, ki je eskaliralo zlasti na Poljskem in na Madžarskem oziroma, ker je ponekod v Evropi (tudi z razglašanjem t.i. območij brez LGBTIQ ideologije) zaznan zaskrbljujoč trend pogostih incidentov proti lezbijkam, gejem, biseksualnim, transspolnim in interspolnim osebam.

Resolucijo je podprlo 492 evropskih poslancev, 141 jih je bilo proti in 46 vzdržanih. Pridružuje se ji Občina Trbovlje, ki bo dokument posredovala Evropskemu odboru regij ter predstavniku občin in regij na ravni EU.

 

Med najodmevnejše in najbolj prepoznavne dogodke, ki jih pripravlja zelo dejavna gejevska in lezbična skupnost v Sloveniji sodi vsakoletna junijska Parada ponosa v Ljubljani z namenom ozaveščanju o istospolno usmerjenih, decembra pa že vrsto let poteka Festival gejevskega in lezbičnega filma.

Da ne bo sovraštva in razdvajanja; da je družba tolerantna in strpna

Lana Gobec, vodja organizacije Legebitra, poudarja, da se z resolucijo posamezna občina zaveže k sprejemanju politik, ki spodbujajo in ščitijo pravice tudi LGBTIQ-ljudi in s tem daje pomemben signal družbi, da je prihodnost v zagotavljanju enakih možnosti vseh ter ne v izključevanju neke družbene skupine. “Še posebej v časih, ko vidimo, da se tako pri nas kot drugod po Evropi poskuša vračati politika sovraštva in razdvajanja, je to za občutek varnosti in vrednosti neke osebe lahko zelo pomembno,” opisuje predstavnica LGBTIQ+ skupnosti, k čemur podobno pritrjujejo tudi na Občini Trbovlje. “S sprejeto Resolucijo bi na simbolen način sporočali, da smo strpna in tolerantna lokalna skupnost do drugače mislečih. Naj bodo Trbovlje odprto in strpno mesto, prav tako pa tudi vsi, ki v njem živimo.”

 

SORODNI ČLANKI:

Diskriminacija, ki jo je potrebno odpraviti

 

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Bo 127 Trboveljčanov namesto neprofitne plačevalo tržno najemnino?

Najemniki Spektrovih stanovanj so se znašli v negotovosti: so še naprej upravičeni do subvencije neprofitne najemnine ali jim bo pripadala zgolj subvencija tržne najemnine?...
X