Trboveljčanom nagrada za najboljši projekt

0
153
Generalni direktor Rudisa Andrej Gorjup prevzema nagrado. Foto: Danilo Kesić

Gospodarska zbornica Slovenije je na strokovnem posvetu “Dan inženiringa” podelila nagrade za najboljše izvedbene projekte članov Združenja za inženiring, ki deluje v okviru GZS. Med nagrajenci je tudi trboveljsko podjetje Rudis.

Nagrada za izgradnjo naprave za razžveplanje dimnih plinov v TEŠ

Priznanje je Rudis prejel za najboljši izvedeni projekt s področja energetike, in sicer za izgradnjo naprave za razžveplanje dimnih plinov Bloka 6 v Termoelektrani Šoštanj. Nagrada se podeli za projekt, ki je inovativen in nadpovprečen v tehnoloških rešitvah, okoljski sprejemljivosti, doseganju načrtovanih zmogljivosti ter zgrajen v pogodbenih rokih in ceni.

Rudis je gradil napravo za razžveplanje dimnih plinov (RDP naprava) v letih 2012 – 2015. RDP naprava je kompleksen tehnološki projekt in je bil v celoti zasnovan na Rudisu, ki je v fazi načrtovanja izdelal vse izračune za bodoče postrojenje ter projektno dokumentacijo. RDP je bila skladno z razpisno zahtevo najprej projektirana na izstopni SO2 < 200 mg/Nm3, kar je standard za tovrstne nove naprave v EU. Zaradi strožje zahteve iz okoljevarstvenega dovoljenja ARSO pa je moral Rudis v fazi načrtovanja izvesti posebne ukrepe (special features), s katerimi je zagotovil izstop SO2 < 100 mg/Nm3.

Trenutno najboljšo čistilno napravo za čiščenje dimnih plinov v Evropi je predstavil vodja trženja v podjetju Rudis Tomaž Jazbec. “Danes naprava obratuje z emisijami SO2 20-30 mg/Nm3. To je prva takšna naprava v Evropi, ki omogoča več kot 99 % stopnjo čiščenja. Je prijazna okolju, investitorju pa omogoča obratovanje tudi v primeru, da se zakonske meje SO2 še dodatno znižajo,” pravijo na Rudisu.

PUSTI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here