28.4 C
Trbovlje
nedelja, 25. julija 2021
ZON.siAktualnoŠtirje župani ostro nad županjo: "Laže, zavaja in prireja argumente!"

Štirje župani ostro nad županjo: “Laže, zavaja in prireja argumente!”

V zgodbi Ceroz so mnenje poenotili štirje od petih družbenikov. Torej Švagan, Funkl, Režun in Rokavec – odločili so se, da z vso municijo, ki jo premore naš pravni sistem, nastopijo proti Trbovljam, zahtevali bodo odškodninsko in kazensko odgovornost. Kot so dejali na današnji skupni izjavi, menijo, da bodo posledice neodgovornih odločitev še kako občutili tako občani Trbovelj kot tudi vsi ostali občani vseh zasavskih občin, vključno z Radečami.

Zaradi odločitve Trbovelj odpuščanja in višje položnice?

Želimo, da trboveljska županja prevzame odgovornost za vse, kar se na Cerozu dogaja sedaj in se bo še v prihodnje, je začel hrastniški župan Marko Funkl. Z vihravo odločitvijo o odvozu smeti v Celje namesto na Ceroz naj bi, po mnenju županov, Trboveljčani povzročili škodo podjetju, katerega največja družbenica je prav Občina Trbovlje. Če novih smeti, ki bi trboveljsko kvoto napolnile, ne bodo našli, pove direktor Ceroza Enes Rakovič, sta najverjetnejša scenarija odpuščanje 30 odstotkov zaposlenih oziroma povečanje zneska na položnicah Zasavcev.

Ostali v dobrih časih, zapustili v težkih

Matjaž Švagan, ki je v zgodbi že od samega začetka, je spomnil na čase, ko so se vsi družbeniki hvalili, da so zasavske smeti najcenejše in, kako je bilo navidezno v družbi ves čas vse lepo in prav. Kako so bili vsi zasavski župani hvaležni Hrastniku, da smeti niso imeli pred svojim pragom. »Sam ocenjujem, da je to največji udarec za Zasavje kot regijo v zadnjih 30 letih,« je nadaljeval in poudaril, da dolžnosti družbenikov ostajajo. Obljubil je, da bodo izkoristili vsa pravna sredstva, da bi zaščitili interese vseh občanov in nadaljevali z nemoteno sanacijo okolja. Namreč potem, ko bo na Ceroz zadnji kamion odpeljal smeti, bo potrebna še 30-letna sanacija, h kateri so se zavezali vsi družbeniki, tudi Trbovlje.

Medtem pa so v veliki negotovosti tudi zaposleni na Cerozu. Robert Golež je v imenu delavcev izrazil veliko razočaranje in negotovost: »V zadnjem letu smo pokazali, da lahko delamo dobro, pa je največja družbenica vseeno zapustila Ceroz in ogrozila naša delovna mesta«.

Med zasavskimi župani večkrat nesoglasja, a so vedno iskali rešitve

Tako se stvari nikoli ne rešujejo, je odločno dodal tudi radeški župan Tomaž Režun, ki je navrgel, da je v zadnjih letih večkrat prišlo do nesoglasij med družbeniki. Ne glede na to pa so vedno iskali kompromise. »Zelo nesprejemljivo je, da imamo kupe zalog RDF odpadkov, tudi trboveljskih. In da rečejo, da tega pa oni ne bi odpeljali …« Režun je prepričan, da je medobčinska pogodba jasna, »ampak me je strah, ker trmarijo. Na koncu bo prišel tudi račun za Trbovlje.«

Poslužili se bodo vseh možnih pravnih vzvodov

Tudi župan Litije Franci Rokavec ni skrival nezadovoljstva: »Tukaj gre za jasno evidentne laži, s katerimi je županja zavajala javnost«. Prepričan je, da so zadnja dejanja trboveljske občine »izraz zavestnega in grobega kršenja tako medobčinske pogodbe, odlokov in ostalih dokumentov povezanih s Cerozom.« Tudi Litija je imela mamljive ponudbe za odvoz odpadkov na druge deponije, je priznal Rokavec, a so sprejeli odločitev, da se »igric« na takšen način ne gredo.

Vsi štirje župani so poudarili, da je storjena velika škoda Zasavju in zasavskemu prebivalstvu, tudi možnosti regijskega sodelovana se z zgodbo Ceroza oddaljujejo. O konkretnih pravnih postopkih, ki se jih bodo poslužili, še ne želijo govoriti, so pa prepričani, da se bo slej kot prej pokazalo, da imajo prav. Napačne odločitve pa bodo pokrili tako občani Trbovlje kot tudi občani vseh drugih občin ustanoviteljic, so prepričani.

Trboveljske smeti v Celje, Cerozu naj ne bi nagajali

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...