4.2 C
Trbovlje
ponedeljek, 25. oktobra 2021
ZON.siAktualno'Spakirali' opazovalnici in odšli, tresenje pa se nadaljuje

‘Spakirali’ opazovalnici in odšli, tresenje pa se nadaljuje

Po 11 mesecih je ARSO zaključil meritve s prenosnima potresnima opazovalnicama v Hrastniku in Zagorju. O tem, kaj je vzrok skrivnostnega bobnenja in tresenja, ki ga zaznavajo prebivalci nekaterih naselij, pa še brez odgovora.

17 šibkih potresov v pol leta

Prenosni potresni opazovalnici v Hrastniku (Plesko 10) in Zagorju (Pintarjeva 7) sta delovali od 1. decembra 2016 do 24. oktobra 2017.

“Za obdobje do 8. maja smo pripravili poročilo in ga posredovali občini Zagorje in občini Hrastnik. V tem obdobju smo v širšem področju locirali 17 šibkih potresov, najmočnejši je imel magnitudo 0,7,” nam je povedal Mladen Živčić iz ARSO, Urada za seizmologijo.

 

Kot je zapisano v osem strani dolgem poročilu, so bili vsi zabeleženi potresi v polletnem obdobju šibki. Večina žarišč je potekala severno od linije med Zagorjem in Hrastnikom, severno od začasno postavljenih postaj. Najmočnejši potres z magnitudo 0,7 se je zgodil 29. marca letos ob 3.34, primerljiv potres z magnitudo 0,8 pa se je zgodil nekoliko južneje 17. aprila. A na ARSO niso prejeli obvestila, da bi prebivalci čutili katerega od teh dveh potresov.

Seznam potresov na območju Zasavja od 1. 12. 2016 do 8. 5. 2017, ki so jim lahko izračunali žariščni čas, koordinato žarišča (epicenter) in globino žarišča. Pri potresih, ki so jih ljudje čutili, je navedena še največja intenziteta. Vir: ARSO

Več v decembrskem poročilu?

Poročilo, ki bo zajelo celotno obdobje delovanja potresnih opazovalnic bodo na ARSO pripravili do konca decembra.

Tomaž Sihur iz občine Hrastnik je potrdil, da so prejeli majsko poročilo ARSO, vendar iz njega niso razvidni zaključki, zakaj na območju Prapretna in Studenc prihaja do bobnenja in tresenja tal. Na občini Hrastnik pričakujejo obljubljeno končno poročilo, niso pa vedeli, da ARSO meritev ne opravlja več.

Še vedno se trese

Kot so povedali Vrtovškovi, v njihovi hiši, je bila nameščena ena izmed potresnih opazovalnic, pa so tresenje večkrat čutili v času, ko so imeli opazovalnico v hiši, in tudi še po tistem, ko so jo delavci ARSO odstranili iz njihove hiše.

SORODNI ČLANKI:

Bobnenje se nadaljuje, krajani brez odgovorov

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Globoko pod odpadki tli; gasilci bodo na terenu še vso noč

Danes zjutraj je regijski center za obveščanje iz Trbovelj na intervencijo napotil hrastniške gasilce, saj je zagorelo na CEROZ-ovi deponiji Unično. Po devetih urah...