23.2 C
Trbovlje
ponedeljek, 26. julija 2021
ZON.si1+1=2Še najbolj za testiranje v Zasavju gimnazijci

Še najbolj za testiranje v Zasavju gimnazijci

Starši osnovnošolcev v Zasavju se strinjajo s samotestiranje le nekje med 10 in 20 odstotki. Po prvih vprašalnikih bi na samotestiranje v večji meri pristali dijaki. Kljub temu, da so včeraj s strani ministrstva že “na veliko” govorilo o prvem petkovem testiranju, pa šolam še nihče do včeraj zvečer ni poslal obvestil ali navodil. 

Najslabši odziv na anketo so imeli na Srednji tehniški in poklicni šoli Trbovlje, kjer je bilo pritrdilnih odgovorov le 21. Mnenje trboveljske ravnateljice Marjetke Bizjak je, da je samotestiranje dijakov dobrodošlo, sploh s testi, ki še zdaleč ne posegajo v telo tako kot običajni. »Ne vidimo razloga, zakaj bi se naše dijakinje in dijaki, ki bi želeli test, samotestirali  šele v ponedeljek in to v šoli – popolnoma jim namreč zaupamo, saj so tudi do sedaj pokazali visoko stopnjo odgovornosti.« je odločna ravnateljica, ki meni, da bi s testiranjem doma imeli tudi boljši odziv.

Čeprav naj bi se testiranje zgodilo že ta petek, tudi na Gimnaziji in ekonomski šoli Trbovlje navodil nimajo. Testiranje pomembno vpliva na prenos okužb, a je smiselno le, meni ravnateljica Jelena Keršnik, če ga bo izvajal velika večina. Tudi Keršnikova je prepričana, da gre dijakom zaupati: »Tisti, ki se želijo samotestirati, rezultatov zagotovo ne bodo ponarejali in jim gre zaupati, da samotestiranje opravijo doma. Tudi sicer menim, da je intima doma boljše okolje za ta postopek. Predvsem pa bi testiranje doma omogočilo, da pozitiven dijak sploh ne pride v šolo, kar pomembno zmanjša možnost prenosa okužbe na sošolce in zaposlene. Dijaki uporabljajo javni prevoz, se vozijo s sošolci v osebnih avtomobilih, na poti v šolo in tudi v šoli se družijo.« Na GESŠ se je v anketi 40 odstotkov dijakov, ki so odgovorili, odločilo za samotestiranje.

Na litijski gimnaziji se je na vprašalnik odzvalo 60 odstotkov dijakov, 40 odstotkov odzivov je bilo za samotestiranje. Ravnateljica Vida Poglajen si želi, da bi se v času, ko so dijaki na šoli, več ukvarjali predvsem s poukom. Ne glede na nadaljnja navodila pa si želi primerne komunikacije in pravilnega načina obveščanja udeležencev.

V Srednji šoli Zagorje so mnenja, da bi samotestiranje dijakov prispevalo k večji varnosti izvedbe pouka, tako kot vsi ostali sogovorniki, je tudi Aljaša Urbanija, ravnateljica SŠ Zagorje prepričana, da bi se dijaki lahko testirali doma. “Naši dijaki programa zdravstvena nega se zaradi izvajanja praktičnega pouka v kliničnem okolju že vsak teden testirajo. Prav tako se testirajo dijaki programa trgovec, ki opravljajo praktično usposabljanje z delom pri različnih delodajalcih.” pravi ravnateljica, ki je s strani dijakov prejeli le 10 odstotkov pritrdilnih odgovorov.

Samotestiranja enkrat tedensko v šoli

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je včeraj na novinarski konferenci predstavil postopek samotestiranja v osnovnih in srednjih šolah. Kot je pojasnil, je namen testiranja vzpostaviti varno okolje v šolah za učence, dijake in zaposlene. S tem želijo zagotoviti pravočasno identifikacijo vseh okuženih in preprečiti širjenje virusa.

Prednosti testa so, da gre za povsem enostaven postopek, učenec oziroma dijak si sam vnese paličico v začetni del nosne votline. Test lahko dijak večkrat ponovi, rezultat testa pa pridobimo v roku 15 minut.

Vindišar je ponovil, da je testiranje prostovoljno in brezplačno. Testiranja se udeležijo le zdravi učenci brez znakov okužbe dihal. Testiranje bo potekalo enkrat tedensko, in sicer ob ponedeljkih ob začetku pouka v učilnicah, začelo pa se bo v petek v srednjih šolah. V osnovnih šolah ( 3. triada) nameravajo s samotestiranjem začeti po prvomajskih počitnicah. Vse morebitne pozitivne teste bodo potrjevali s še bolj zanesljivimi PCR testi.

VIDEO: Objavljamo film, kako bo potekalo samotestiranje šolarjev in dijakov

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...