11.9 C
Trbovlje
nedelja, 25. februarja 2024
ZON.siAktualnoŠe eno zadnje leto rudnika - Žlaka zamenjal Sotlar

Še eno zadnje leto rudnika – Žlaka zamenjal Sotlar

Tolikokrat se je že podaljšal rok za zaprtje Rudnika Trbovlje Hrastnik, da je težko verjeti da se tokrat podjetje skupaj z podzemnimi rovi zapira. Zakon predvideva, da naj bi rudnik zaprli konec tega leta, nato likvidirali še podjetje. Od konca decembra je vlogo likvidacijskega upravitelja ponovno prevzel Stanislav Sotlar, tudi direktor družbe Spekter. 

Trenutno se izvajajo dela na treh lokacijah – na tretjem polju, pripravlja se cesta in območje na Leši ter odsek 1, torej cesta čez hrib med Trbovljami in Hrastnikom. Degradirane površine tretjega polja naj bi uredili do konca februarja, cesta na Lešo ima rok za dokončanje konec aprila, čez hrib pa naj bi dela dokončali najkasneje do 30. junija, kot nam je povedal Janez Žlak, ki je bil pred božičem še likvidacijski upravitelj družbe, pričakujejo, da bodo našteta dela zaključena pred omenjenim rokom.

Najbolj pomembo je, da trenutni zakon vendarle predvideva monitoring površin tudi po zaprtju rudnika. »Že 7 let trdo delamo v tej smeri, da se Ruardi nikoli več ne ponovi in z novo zakonodajo smo pokrili tudi to,« zadovoljno pojasni Žlak. Sicer še ni jasno, kdo bo izvajal monitoring površin in jame po 1. 1. 2024, je pa jasno, da bo le to, skupaj z rentami in obveznostmi rudnika na letni ravni državo stalo med 800 tisoč in milijonom evrov.

Merilne naprave na in pod površjem so že namestili, sistem povezali v mrežo in trenutno še pod okriljem RTH v likvidaciji redno spremljajo dogajanje na območjih, kjer potekajo rudniški rovi.

Okoli 10 kilometrov jame bo ostalo odprto, zato bodo redni pregledi potrebni tudi v jami, ne le na površju. Rudnik trenutno zagotavlja 24 urno službo na klic in dokler jame ne prevzame država, je to dolžnost RTH.

Nekaj malega nepremičnin v lasti rudnika je še ostalo in se trenutno prodajajo. Povečini so to vrtički, deli zemljišč okoli večstanovanjskih stavb in podobno. Namenoma pa so obdržali stavbo na Ajnzerju, kjer planirajo, da bi rudnik imel del svojega arhiva, tisti del, ki ne bo predan celjskemu arhivu. Z novo občinsko oblastjo bi, po besedah Žlaka, radi našli rešitev za vzdrževanje prostora, ki se že sedaj uporablja tudi za prireditve in različne dogodke. Uredili bi kopalnice in pisarniške prostore.

Žlak izbral Petrol, vodenje predal Sotlarju

Stanislav Sotler, direktor družbe Spekter

Kot smo že poročali je Janez Žlak predal vodenje rudnika, saj le to ni bilo združljivo z njegovim članstvom v nadzornem svetu Petrola. Konec decembra je v čevlje likvidacijskega upravitelja RTH ponovno stopil Stanislav Sotlar, katerega glavna naloga je, da rudnik do konca leta zapre. Možnost pa je, nam zaupa Sotlar, da bi rudnik kot podjetje ostalo ali pa da bi se formirala nova družba. Nenazadnje nekdo bo moral spremljati dogajanje na in pod površjem, pravočasno sanirati morebitne dogodke, čistiti povezovalne vode in spremljati odvodnjavanje ter premikanje površin.

Žlak podal odstopno izjavo, odhaja z rudnika

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

V spletni goljufiji oškodovana za več 1000 evrov

V minulem tednu so policisti na območju Zasavja, poleg rednih nalog, obravnavali še: PP Hrastnik Prijavo kaznivega dejanja v ponedeljek. Neznani storilec je poškodoval vetrobransko steklo...