-- OGLAŠEVANJE --

S pomočjo Norvežanov so dve leti širili digitalno znanje med Zasavce

-- OGLAŠEVANJE --

Zaključni del projekta za dvig digitalnih kompetenc prebivalcev Zasavja in širše se bliža koncu. V aprilu bodo potekale še zadnje delavnice. Ker pa se digitalni svet vsakodnevno razvija in nadgrajuje, bo tudi znanje posameznika potrebno nadgrajevati.

Cilj je bil dosežen

Delavski dom Trbovlje je bil prizorišče zaključne konference projekta “Digi.komp”, ki je povezal partnerje iz Zasavja in Norveške na področju izobraževanja, kulture in umetnosti. Razvijali so nove načine poučevanja in učenja na področju digitalnih kompetenc in si izmenjali znanja in dobre prakse. “Glavni kazalniki za merjenje uspešnosti so bili doseči določeno število mentorjev, ki bodo znanje prenašali naprej in to smo dosegli,” je pojasnil Matej Uduč, ki vodi projekt pri vodilnem partnerju, Zasavski ljudski univerzi. V mesecu aprilu bo v domači regiji in tudi širše izvedel še zadnje delavnice. Kljub temu, pa zatrjuje, da to še ni zaključek zgodbe. “Znanje, ki smo ga spravili v celoto, uporabljamo naprej v drugih projektih. Delavski dom uporablja umetno inteligenco, ZLU izvaja nove delavnice na to temo, znanja uporabljamo v projektu za preprečevanje lažnih novic. Digi.komp ni bil sam sebi namen, ampak smo ga zasidrali kot del novega znanja,” je še dodal vodja projekta v zaključni fazi.

Ponosni na konkretne rezultate

Z aprilskimi delavnicami o rokovanju z elektronskimi in zvočnimi knjigami, se bo od projekta poslovila tudi Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje. “Uredili smo interaktivni zemljevid rovov Rudnika Trbovlje, digitalizirali več kot 20.000 starih fotografij, ki so nam jih prinašali obiskovalci in še dodatnih 14.000 iz fonda rudnika. Vse to je že na ogled,” je povedala direktorica knjižnice, Katra Hribar Frol, ki je zelo ponosna na zadnja dela prenove spletne strani, ki bo dostopna za vse. S tem bodo, po besedah direktorice, postali prva knjižnica v Sloveniji, ki bo za to prejela certifikat.

Polona Trebušak in Matej Uduč, foto: arhiv ZLU

Da so s kratkimi delavnicami z novimi programi širši skupnosti pokazali praktične vidike digitalnih veščin oziroma digitalizacije, je prepričana direktorica ZLU, Polona Trebušak. Z digitalnim znanjem so opremili starejšo populacijo, predstavnike javnih zavodov, učitelje in druge. Udeleženci v programih so bili, po besedah Trebušak, zainteresirani za robotiko in novo tehnologijo, novosti na področju umetne inteligence, z e-pravljicami, e-knjigami, e-dogodki pa so knjižnico še bolj približali mlajši generaciji. Vidi nadaljevanje izobraževanj, predvsem pri delu z umetno inteligenco. “Taki in podobni projekti bodo še potrebni, ker se stvari tako hitro spreminjajo in moramo slediti, iti v korak s časom,” pravi Trebušak, za katero je najboljša nagrada to, da jih ljudje po dveh letih prepoznajo in povabijo k izvajanju delavnic. Zaveda se, da je nova tehnologija tu med nami in jo je potrebno sprejeti. “Želimo, da gre novo znanje naprej, da se širi,” je še dodala.

“Dan za skrito znanje” tudi v zasavskih krajih

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Mladi zagorski nogometaši odlični 5. med 40 ekipami

Med 40 ekipami na turnirju Dragan Mance CUP so mladi zagorski nogometaši dosegli vrhunsko 5. mesto. "Udeležba na takšnem dogodku je za naše mlade nogometaše...
-- OGLAŠEVANJE --