2.6 C
Trbovlje
sobota, 26. novembra 2022
ZON.si1+1=2Prvič v Zasavju inovativne delavnice – kratko, jedrnato in predvsem takoj uporabno

Prvič v Zasavju inovativne delavnice – kratko, jedrnato in predvsem takoj uporabno

Štirje partnerji z Zasavsko ljudsko univerzo na čelu so pripravili projekt, s katerim naj bi izboljšali digitalne kompetence. Tokrat se izobraževanje odmika od klasike, ki traja več tednov in številne ure za pridobitev znanj. Ampak gre za enkratno, kratko srečanje, na katerem se udeleženci naučijo točno tisto kar rabijo, in še to – svoje znanje prenašajo naprej.

Vodja projekta Matej Uduč je po prvih urah zadovoljen, saj so udeleženci že po enem srečanju “domov odnesli” uporabno znanje. “Delavnice bodo kratke, konkretne, vse v enem samem srečanju, kjer se ljudje hitro nekaj naučijo in obenem izgubijo strah pred tehnologijo,” pravi.

Namen projekta digi.komp je razvoj novih praks poučevanja in učenja za delo in življenje na področju digitalnih kompetenc ter izmenjava znanj in dobrih praks med slovenskimi partnerji Zasavska ljudska univerza, Zavod za kulturo Delavski dom Trbovlje, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje in norveškim partnerjem Piksel Produksjoner ltd.

Napovedane so kratke in konkretno uporabne delavnice, na katerih se bodo lahko udeleženci v eni, nekaj ur dolgi delavnici naučili osnovne uporabe novih naprav, programov ali pa pridobili samozavest za uporabo teh tehnologij.

Prva delavnica, kjer je Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje v Varstveno delovnem centru Zasavje predstavila e-knjige in avdio knjige je bila že izvedena in prvi odzivi so več kot dobri. Enako delavnico naj bi ponavljali še v domovih starejših občanov, kjer bodo ljudem, ki so deloma ali popolnoma izgubili vid omogočili vrnitev v svet knjig. Uporabe e-knjig bodo naučili starostnike in tudi osebje, ki bo svoje znanje prenašalo naprej na stanovalce in tudi na sodelavce.

Delavnice bodo v večji meri namenjene šolam, društvom, zavodom, občinam in tudi splošni javnosti, obsegale pa bodo najrazličnejša področja; od snemanja videoposnetkov, 3D modeliranja in tiskanja, digitalnega marketinga in premagovanja digitalnega stresa, ustvarjanja in vzdrževanja spletnih strani, pa do biblioterapije.

Partnerji želijo s projektom digi.komp trajno spremeniti sposobnosti in načine dela organizacij v Zasavju in napovedujejo, da bo “znanje preživelo projekt”. Kot še pove direktorica ZLU Polona Trebušak, bo projekt, vreden okoli 200 tisoč evrov trajal skoraj dve leti in vsebina se bo v tem obdobju lahko spreminjala, kar pomeni, da lahko udeleženci in partnerji delavnice adaptirajo in prilagajajo potrebam v vsakodnevnem življenju.

Še vedno se lahko kot organizacija ali posameznik tudi priključite – v vprašalniku izpolnite, kaj vas zanima. Več TUKAJ: https://www.zlu.si/digi-komp/vprasalnik-digi-komp/

 

“Dan za skrito znanje” tudi v zasavskih krajih

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Kaj vse Zasavje ponuja mladim: Stand up večer, kvizi, uporabne delavnice, vaje z bendom …

V mladinskih centrih po Zasavju se vedno nekaj dogaja. Ta vikend vabijo na različne dogodke, ki se začnejo danes. V Zagorju so tovrstni dogodki vedno...
X