8.5 C
Trbovlje
sobota, 24. februarja 2024
ZON.siAktualnoReciklaža in ponovna uporaba nista vse - pridite v Litijo in pokazali...

Reciklaža in ponovna uporaba nista vse – pridite v Litijo in pokazali vam bodo, kako lahko živite BOLJ trajnostno!

“Pomembneje je, da nas čedalje več živi BOLJ v skladu s trajnostnimi vidiki, kot to, da redki živijo POPOLNOMA v skladu z njimi,” pravi Neža Palčič, koordinatorica Festivala trajnosti, ki ga ta konec tedna v Litiji in okolici drugič po vrsti pripravlja društvo Lojtra. Do nedelje bodo Ponoviče, Valvazorjev trg in park na Stavbah v Litiji držali prostor za mreženje in izmenjavo dobrih trajnostnih praks. Festival sicer potekaa v okviru projekta Nazaj k naravi.

Z lanskega festivala na Valvazorjevem trgu Foto: Blaž Bratkovič

Osrednji dogodek festivala bo sobotno dogajanje na Valvazorjeve trgu v Litiji, kjer bo od 8. do 12. ure odprt prostor za deljenje dobrih praks in znanj o trajnosti, tako na lokalnem kot na globalnem nivoju. Tržnici na plac’ se bo namreč, poleg siceršnjih lokalnih ponudnikov zelenjave in prehrambnih izdelkov, pridružilo še 9 ambasadorjev trajnosti, kot so jih poimenovali, saj bodo ti poleg svojih izdelkov z obiskovalci delili še svoje projekte in trajnostne programe ter jim poskušali predati trajnostne prakse. 

Ambasadorji trajnosti bodo tako, na primer, Sopotniki, ki skrbijo za brezplačne prevoze starejših občanov, zavod Knof, kjer kreativno dajejo novo življenje staremu tekstilu, kosovnemu odpadu in plastiki, društvo Lojtra, ki se bo osredotočilo na predstavljanje rešitev za samooskrbo s hrano, Čebelarsko društvo Litija in drugi.

Mali koraki za bolj trajnostno življenje

V Knofu skrbijo za kreativno uporabo starega tekstila, kosovnega odpada in plastike. Foto: Blaž Bratkovič

“Moto festivala je ‘Kjer raste upanje’, njegov cilj pa je osvetliti primere dobrih praks, jih predstaviti ljudem z upanjem, da jih navdahnemo, da jim pokažemo širino trajnosti in kako jo lahko z najmanjšimi koraki implementiramo v svoje življenje,” pravi Palčičeva in dodaja, da lokalne skupnosti ponujajo ogromno alternativ za bolj trajnostno naravnano življenje. 

Klub Kliše, Turistično informacijski center in Koblerjeva hiša bodo v okviru festivala svoje prostore odprli za različne ustvarjalne delavnice na temo trajnosti. Med drugim se bodo obiskovalci učili izdelave naravne folije za živila ali kako s tehniko vezenja rožič oblačilom z manjšimi poškodbami podaljšamo življenjsko dobo.

Z ministrom tudi o stanovanjski problematiki

Foto: Blaž Bratkovič

V okviru festivala pa bo na Valvazorjevem trgu potekal tudi projekt Živa pritličja, ki opozarja na pomembnost oživljanja in življenja pritličnih prostorov v manjših centrih mesta. V sklopu tega projekta bo prav tako jutri ob 11. uri v Farbarjevem gradu potekala okrogla miza Kje bomo pa danes spali?. Na njej bo o stanovanjski problematiki mladih sodeloval tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. Sobotno dogajanje bo ob 20. uri v parku na Stavbah zaokrožil ogled filma Zgodbe Save.

“Naša želja je, da skozi festivalske vsebine ljudem približamo čim širši aspekt trajnosti, saj se trenutno zdi, kot da smo kot družba še vedno (preveč) omejeni na dojemanje trajnosti samo v smislu recikliranja in ponovne uporabe. Trajnost ni drastična, ne zahteva odpovedovanja in od posameznika ne zahteva, da zapusti urbano okolje in živi v divjini,” je še o bistvu Festivala trajnosti povedala Palčičeva.

Letošnji festival trajnosti bo svoje poslanstvo sklenil v nedeljo ob 20. uri pod prenovljenim toplarjem v Ponovičah z akustičnim koncertom skupine Noreia.

SORODNI ČLANKI:

Slovo poletju z Rudijem Bučarjem, Lipo in Zborom sv. Nikolaja

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

V spletni goljufiji oškodovana za več 1000 evrov

V minulem tednu so policisti na območju Zasavja, poleg rednih nalog, obravnavali še: PP Hrastnik Prijavo kaznivega dejanja v ponedeljek. Neznani storilec je poškodoval vetrobransko steklo...