31.6 C
Trbovlje
sreda, 28. julija 2021
ZON.siAktualnoPozitiven vsak 4. opravljen test, spet sprememba ukrepov

Pozitiven vsak 4. opravljen test, spet sprememba ukrepov

Od včeraj opravljenih 5891 testov v naši državi je bilo 1503 primerov pozitivnih. 

Vladni govorec Jelko Kacin je naštel nova slovenska žarišča – Železniki, Kranj, Kamnik, Novo mesto, Murska sobota, Krško, še vedno Škofja Loka, in Ljubljana ter Maribor. Ni pa naštel nobene od zasavskih občin, niti Radeč.

Ker epidemiologi nimajo več časa z vsakim posameznikom iskati tesne stike in pripravljat odločbe za karanteno predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc svetuje, da se vsi, ki so imeli tesni stik z okuženo osebo, samoizolirajo. Kar pomeni, če ste z nekom, ki je okužen, bili brez maske na manj kot 1,5 metra več kot 15 minut. Takrat je smiselna samoizolacija za vsaj 7 dni.

Kacin pa je še dodal, da bodo tudi karantene brez odločb rešili. Kako, bo jasno danes popoldan, ukrep pa bo stopil v veljavo še ta teden.

Danes objavljene spremembe odloka, ki začne veljati jutri, je predstavil Zdravko Počivalšek. Poleg diskotek in nočnih klubov je sedaj prepovedano ponujanje storitev v kinematografih in kulturnih ustanovah. Izjeme so muzeji, galerije in knjižnice, kjer velja pravilo – ena oseba na 20 m2.

Opravljanje gostinske dejavnosti v rdečih regijah je prepovedano. V oranžnih med 6. in 22. uro, vendar le za mizami in 1,5m razdalje. Pod enakimi pogoji je dovoljena gostinska dejavnost namestitvenim kapacitetam za svoje goste, ne glede na barvo regije.

Od 22. do 6. je opravljanje gostinske dejavnosti dovoljeno v organizacijah, ki izvajajo svoje gostinske storitve za zaposlene ali varovance (bolnice, menze) in v primeru dostave hrane in pijače ali osebnega prevzema.

Število oseb, kjer se ponuja blago je omejeno na 20m2 na posamezni stranko, ali na 1 stranko če je poslovni prostor manjši od 20m2. To velja sedaj tudi za rdeče regije (prej so naprimer frizerji iz rdeče regije lahko imeli le eno stranko, ne glede na velikost prostora).

Fitnesi ostajajo zaprti v rdečih regijah, v oranžnih velja pravilo 1 osebe na 20m2. Trgovci in trgovski centri so dolžni urejati pravilo maksimalnega števila oseb. Sicer lahko inšpektor prepove opravljanje dejavnosti.

Počivalšek je še dodal, da bo zagotovo Vlada podaljšala možnost koriščenja bonov v prihodnje leto.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Priložnost za delo v Dewesoftu. Te zanima?

Trboveljsko podjetje Dewesoft ves čas išče nove sodelavce. V 20 letih kar so na trgu večajo svoje prostore, število zaposlenih in seveda tudi dobiček. Poleg...