-- OGLAŠEVANJE --

Poletne počitnice: V katerem zasavskem mestu otrokom ponujajo največ?

-- OGLAŠEVANJE --

Poletne počitnice so v polnem zagonu, zasavske mladinske organizacije pa so poskrbele, da otrokom, ki jih preživljajo doma, ni dolgčas. V Trbovljah, kjer imajo edini v Zasavju letno kopališče, je priljubljena počitniška točka tudi tamkajšnji bazen, a številne aktivnosti lahko izberejo tudi otroci v sosednjih občinah.

V Trbovljah sicer počitniške dejavnosti za otroke od 5. leta dalje vsak delovnik pripravlja Društvo prijateljev mladine (DPM) Trbovlje, medtem ko so v Zavodu za mladino in šport (ZMŠT) Trbovlje počitniške aktivnosti razporedili na več terminov čez celotno poletje. Za šolarje je denimo primeren program “Hura, prosti čas”, ki so ga v enem terminu že izvedli, še en termin bodo imeli od 22. do 26. avgusta. Otroci povečini urice med 9. in 13. uro preživijo na bazenu in na okoliških igriščih, v primeru slabega vremena pa v športni dvorani oziroma v prostorih mladinskega centra.

Po otroke gredo tudi domov, če je treba

Počitniške dejavnosti v DPM Trbovlje. Foto: FB DPM Trbovlje

Tudi v DPM Trbovlje počitniške aktivnosti potekajo med 9. in 13. uro, ob tem pa zagotavljajo tudi varstvo za otroke staršev, ki to potrebujejo, pojasnjuje sekretarka DPM Trbovlje Lavra Izgoršek. Starši pri njih sicer oddajo prijavnico, ki velja za celo poletje, nato pa je zaželjeno, da vsak petek sporočijo, ali se bo njihov otrok udeležil aktivnosti v naslednjem tednu. “Predvsem z razlogom, da zagotovimo zadostno število prostovoljcev,” pojasnjuje Izgorškova in dodaja, da otroci radi prihajajo v njihovo družbo. Lani je bilo v povprečju pri njih 45 otrok dnevno, največ v enem dnevu so jih animirali kar 70. Tudi letos je bilo prve dni zelo podobno, prav veselo pa je četico otrok opazovati, kadar se odpravljajo od prostorov DPM Trbovlje na bazen, saj koloni kar ni videti konca.

 “Počitniške dejavnosti zajemajo raznolik program od kopanja, izletov, športnih, družabnih iger, kuharskih, plesnih, gledaliških in pevskih delalavnic do ustvarjalnic in spoznavanja trboveljskih znamenitosti, društev, obiskov javnih zavodov … Dejavnosti prilagajamo starostnim skupinam otrok ob upoštevanju njihovih želja,” pove o aktivnostih, ki jih izvajajo z otroki, Izgorškova, vesela, da se dejavnosti udeležujejo otroci iz vseh delov Trbovelj. “Nekateri nas občasno počakajo na drugih lokacijah, določene pripeljejo starši, pridejo peš, s kolesom, skirojem ali pa se pripeljejo z avtobusom,” pravi sekretarka DMP Trbovlje, kjer poskrbijo tudi za počitniško varstvo otrok, katerih starši se v času poletni počitnic znajdejo v stiski, ker nimajo babic, dedkov, prijateljev ali sosedov, ki bi jim lahko pomagali z varstvom otroka.

Počitniške dejavnosti v DPM Trbovlje. Foto: FB DPM Trbovlje

“Tako med drugim lahko starši, ki res potrebujejo varstvo, pripeljejo otroke preden gredo v službo in jih prevzamejo, ko zaključijo z delom,” pojasnjuje in dodaja, da takšno varstvo organizirajo po predhodnem dogovoru, prvi otroci pa tako zjutraj k njim pridejo že okoli 5. ure in nato odidejo okoli 16.30 ure. “Po potrebi otroke tudi prevzamemo na domu in pospremimo nazaj domov ob dogovorjeni uri. Vsekakor pa to le v primerih, ko starši pomoč resnično potrebujejo, saj za varstvo in animacijo otrok skrbijo prostovoljci – animatorji, ki so pripravljeni svoj čas in trudi vložiti v pomoč otroku in družinam in ne želimo, da se tovrstna pomoč izkorišča,” je še poudarila Izgorškova. 

V Zagorju varstva ne morejo ponuditi

V Zagorju so imeli otroci tudi slikarsko kolonijo. Foto: FB DPM Trbovlje

Takšne sreče pa denimo nimajo starši v Zagorju, saj jim tamkajšnji DPM kljub povpraševanju varstva ne more zagotoviti. “Na žalost ga ne moremo ponuditi, ker imamo polovično zaposlitev ene delavke,” pojasnjuje Nina Beja iz DPM Zagorje. Tam sicer aktivnosti pripravljajo v sodelovanju z Večgeneracijskim centrom. “Prijave so potrebne na sredine in petkove aktivnosti, na torkove in četrtkove aktivnosti prijave niso potrebne,” je povedala Nina Beja in dodala, da vse aktivnosti potekajo od 9.30 do 11.30 ure in so primerne za otroke, stare med 3 in 13 let. “Vabljeni so otroci iz mesta in iz okoliških krajev. Načrtujemo tudi aktivnosti v okoliških krajih, bo pa to odvisno od prostega časa prostovoljce in prostovoljk,” je še pojasnila. 

Hrastničani bodo letos gostovali tudi v Zmajevi luknji

Hrastniški otroci bodo počitnikovali tudi v Zmajevi luknji.

V Hrastniku, kjer s poletnimi aktivnostmi letos v Mladinskem centru pričnejo prihodnji teden, se sicer otroci lahko tam družijo vsak delovnim med 8. in 16. uro. “Mladi in otroci lahko v našem centru aktivno preživljajo prosti čas z igranjem ročnega nogometa, družabnih iger, ping ponga in računalniškimi igricami. Vsak torek, med 10. in 12. uro pa za najmlajše pripravljamo tudi ustvarjalne delavnice,” je pojasnila Nina Kavzar iz MC Hrastnik, kjer prijave za brezplačne aktivnosti niso potrebne. So pa letos v Hrastniku pomislili tudi na otroke iz okoliških krajev in bodo zato nekajkrat na mesec v dopoldanskem času z ustvarjalnimi delavnicami gostovali tudi v Zmajevi luknji na Dolu pri Hrastniku in tako tudi otrokom, ki nimajo prevoza do Hrastnika, omogočili aktivne počitnice. 

Več počitniških aktivnosti so pripravili tudi v Občinski zvezi prijateljev mladine Hrastnik. Trenutno hrastniški otroci letujejo v Savudriji, po vrnitvi pa se bodo med drugim lahko udeležili pohoda po Poti srečno, obiska v celjskem Tehno parku, kopanja v Aqua Romi, živalskega vrta v Ljubljani, pustolovskega parka na Geossu, pohoda na Kal, obiskali bodo center Noordung v Vitanju in Mišin dol na Kovku. Za posamezne aktivnosti so potrebne prehodne prijave v OZMP Hrastnik oziroma v KRC Hrastnik.

“Različne aktivnosti so primerne za različne starostne skupine, večina za osnovnošolce in predšolske otroke. Starostne omejitve sicer ni, tako da starši presodijo, na katero aktivnost bodo prijavili otroka, da mu bo zanimivo in bo zdržal toliko časa kot posamezne aktivnosti trajajo,” je povedala Lilijana Oplotnik iz OZMP Hrastnik in dodala, da je za aktivnosti precej zanimanja. Za posamezen izlet se prijavi za en avtobus otrok, v Savudriji jih je trenutno 69.

Aktivnosti se sicer udeležujejo otroci z različnih delov hrastniške občine. “Pridejo peš ali jih  pripeljejo starši ali stari starši, pri izletih pa avtobus ustavi na postajah, kjer je interes za vstop otrok,” je dodala Oplotnikova in pojasnila, da varstva ne organizirajo, ker ni zanimanja zanj.

SORODNI ČLANKI:

Hura, počitnice so tu!

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

-- OGLAŠEVANJE --