2.6 C
Trbovlje
sobota, 26. novembra 2022
ZON.si1+1=2Podjetni srednješolci: Predlagali šolski fitnes, avtomate, celo kavarno na strehi šole!

Podjetni srednješolci: Predlagali šolski fitnes, avtomate, celo kavarno na strehi šole!

Dijaki 2. letnika programa zdravstvene nege so se v letošnjem šolskem letu v okviru vsebinskega sklopa Izvajanje del in nalog s področja zdravstvenega in socialnega varstva v skladu z načeli podjetniškega procesa preskusili kot čisto pravi podjetniki. V skupinah so s svojimi idejami in kasneje z izdelavo čisto pravega poslovnega načrta želeli izboljšati počutje vseh dijakov na naši Srednji šoli Zagorje.

Na začetku vsebinskega sklopa so se z dijaki s pomočjo krepitve različnih veščin spoznavali in se pripravljali na ta podjetniški projekt. Veliko smo se igrali, poslušali zgodbe različnih podjetnikov ter se pogovarjali o različnih temah.

“Med spoznavanjem strukture poslovnega načrta smo se v okviru vsebinskega dela poslovnega načrta naučili predvsem pripraviti analizo trga, analizo konkurence, SWOT analizo ter se pogovarjali o tem, kako načrtovati kadre in nadaljnji razvoj podjetja. V okviru finančnega dela poslovnega načrta pa so dijaki spoznali bilanco stanja ter izkaz uspeha,” opisuje Živa Kramar, učiteljica na Srednji šoli Zagorje.

Dijaki so v drugem delu vsebinskega sklopa pripravili zelo zanimive predloge, s katerimi želijo izboljšati ponudbo dejavnosti njihove šole: projekt jedilnice na strehi šole, šolski fitnes, uvedba avtomatov in kavomatov v prostorih šole, soba oziroma kotiček za sproščanje ter čisto prava kavarna na strehi šole.

Svoje podjetniške ideje so dijaki predstavili v obliki elevator pitchev, kar je kratka in jedrnata predstavitev poslovne ideje, s pomočjo katere pri poslušatelju vzbudimo interes in pozornost za našo idejo na uradni predstavitvi pred skrbno izbranimi gosti. Le-ti so po predstavitvah dijakom postavili različna vprašanja ter jim podali koristne nasvete, s katerimi bi dijaki lahko svoje ideje še izboljšali.

“Vsi prisotni smo se ob koncu strinjali, da so se dijaki odlično izkazali in prepričljivo predstavili ter zagovarjali svoje ideje.” Ravnateljica Srednje šole Zagorje Aljaša Urbanija pa je izpostavila, da bi bilo vsekakor smiselno tovrstne dejavnosti razvijati tudi v prihodnje. “Idej in energije nam ne manjka, zato ne dvomimo v uresničitev kakšne ideje. Kako pa podjetniški izziv komentirajo dijaki? Seveda bi bili najbolj veseli, da bi kakšna izmed njihovih podjetniških idej zaživela tudi v praksi,” je zaključila sporočilo za javnost Živa Kramar.

SORODNI ČLANKI:

ZGODBE štirih zagorskih dijakov: Dobra popotnica za prihodnost

 

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Kaj vse Zasavje ponuja mladim: Stand up večer, kvizi, uporabne delavnice, vaje z bendom …

V mladinskih centrih po Zasavju se vedno nekaj dogaja. Ta vikend vabijo na različne dogodke, ki se začnejo danes. V Zagorju so tovrstni dogodki vedno...
X