8.5 C
Trbovlje
petek, 23. februarja 2024
ZON.si1+1=2Tudi mi smo bili poleg: informativni dnevi v Zasavju

Tudi mi smo bili poleg: informativni dnevi v Zasavju

Pretekli petek in soboto so po vseh slovenskih srednjih šolah potekali informativni dnevi - tudi srčasto zaznamovani zaradi praznika ljubezni, kakšen program so pripravili za bodoče dijake pa smo preverili na vseh treh zasavskih srednjih šolah.

Na Srednji šoli Zagorje

se je ob predstavitvi programa Trgovec oglasil tudi predstavnik trgovskega podjetja, ki je razkril, da se bo v Trbovljah gradil še en Spar in da zaradi izjemne iskanosti kadra njihovo podjetje celo ponuja kadrovske štipendije – 200 evrov mesečno. Najbolj pridni (odličnjaki) pa se bodo na koncu šolskega leta še potegovali za sto evrov nagrade.

Največ zanimanja je bilo za program Zdravstvena nega, kjer so sicer prevladovala dekleta. Ogledali so si primer nudenja prve pomoči na odraslem in tudi na dojenčku, posebne vrste navdušenje pa so poželi eksperimenti, kjer so dijaki raziskovali plenice, delali dekorativne kroglice za sladoled, izdelali slonjo zobno pasto, zažigali milne mehurčke in dokazovali, da je jajce tudi iz apnenca. Ena od devetošolk je dejala, da jo delo v zdravstvu zanima, “ker se toliko poudarja, da se poklici kot so negovalec, bolničar, srednje in diplomirane medicinske sestre, toliko išče, da že zdaj razmišlja o tem, da bo imela službo, ko konča s šolo in da se čim prej postavi na svoje noge.”

In kaj vleče osnovnošolce v področje gastronomije? Odgovore so nanizali različne, pa vendar kar podobne: -‘Kadar kaj kuham, se najbolj sprostim.’ -‘Fajn je, da znaš sam zase poskrbet kar se tiče hrane, če zraven uživam je, pa to samo še en faktor več, da je ta smer za mene.’ -Zmeraj sem občudovala, kako elegantno strežejo profesionalci.’

Skok na GESŠ Trbovlje

Med bodočimi gimnazijci in ekonomskimi tehniki je bilo kar nekaj tudi sedmo- in osmošolcev; eden izmed njih je dejal, da, ker veliko časa posveti tenisu, mu gre pa tudi v šolo dobro, razmišlja o športnem oddelku gimnazije. Obiskovalce je pozdravila, ne rdeča preproga, pač pa rdeča stena, kjer so navedeni zlati maturanti, ki daje slutiti, da tudi na GESŠ ne manjka odličnosti.

Dekleti sta se odločili za gimnazijo, ena, ker še ni točno odločena, kaj v življenju želi početi na poklicnem področju, druga pa, ker ji veliko pomeni, da obiskuje šolo blizu kraja bivanja. “Rad bi postal učitelj in druge izbire kot ta program niti ni,” je povedal osnovnošolec, ki že ima začrtan svoj karierni cilj.

Kakšno pa je zanimanje za STPŠ Trbovlje?

Obiskovalce informativnega dne so pozdravili, najprej dijaki, nato pa še predstavniki podjetij -kot edini med zasavskimi šolami.

Ksenja Novak iz ETI Izlake pravi, da imajo že več let “na obvezni praksi dijake iz STPŠ, izmed katerih jih kar okrog 70% kasneje tudi najde zaposlitev pri njih”, saj potrebe po tehnično podkovanem kadru so.

Anžetu je zanimiv poklic pomočnik v tehnoloških procesih, ker mu je všeč to področje dela.

Kaj pa vodi bodoče dijake? Vprašanim je skupno to, da se za področje, ki jih zanima, zaenkrat še niti ne znajo prav dobro opredeliti, kaj je tisto, kar jih pritegne, a dobro vedo, katera stroka je tista, s katero se želijo seznaniti.

Miha si želi postati tehnik računalništva – svoje dosedanje znanje na STPŠ Trbovlje bi rad nadgradil do te mere, da mu bo prineslo dobre zaposlitvene možnosti in zadovoljstvo pri delu.

Preden so se sprehodili do posameznih učilnic in delavnic, so v prostorih jedilnice STPŠ Trbovlje vsi prisluhnili ravnateljici, ki je kratko orisala delovanje šole, ki zadeva prav vse, ne glede na program, za katerega se bodo opredelili.

Kdor pa ni uspel v petek ob 9. uri ali popoldan ob 15h obiskati katere od zasavskih srednjih šol, je preteklo soboto, 15. februarja, bil na voljo še en dan, ko ste lahko bodoči dijaki iz prve roke izvedeli kaj več o programih, ki jih ponujajo Srednja šola Zagorje, Gimnazija in ekonomska šola Trbovlje in Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

V spletni goljufiji oškodovana za več 1000 evrov

V minulem tednu so policisti na območju Zasavja, poleg rednih nalog, obravnavali še: PP Hrastnik Prijavo kaznivega dejanja v ponedeljek. Neznani storilec je poškodoval vetrobransko steklo...