6 C
Trbovlje
sreda, 22. marca 2023
ZON.siAktualnoPo 10 tisoč tonah razmetanih smeti na vrhu Marnega, milijonski izgubi in...

Po 10 tisoč tonah razmetanih smeti na vrhu Marnega, milijonski izgubi in “izstopu” največje lastnice – novi časi?

Kljub nestanovitim razmeram na trgu Ceroz leto zaključuje pozitivno, tako kot že zadnja 3 leta. In to isti Ceroz, ki je pod prejšnjim vodstvom pridelal milijonsko izgubo. Še vedno je na sodišču tožba štirih občin proti Trbovljah in še vedno ni epiloga v kazenski ovadbi zoper prejšnje vodstvo.

Spomnimo, dvorišče regijskega centra na Marnem je bilo dobesedno poplavljeno s smeti. Dostop do sortirnice je bil zaprt, kupi smeti pa so ležali po levi in po desni, veter je raznašal odpadke, smrad se je vrtinčil daleč naokrog (spodaj fotogalerija prej/potem 2018 in 2022). Skoraj 10 tisoč ton mešanih komunalnih odpadkov se je nabralo le nekaj sto metrov od glavne ceste med Hrastnikom in Rimskimi Toplicami. Pa ne na odlagalnem polju, temveč povsod naokrog.

Odgovarjal še ni nihče. Kazensko ovadbo zoper takratno vodstvo je vložila Občina Hrastnik in se po opustitvi ovadbe s strani tožilstva, češ da ni bilo dovolj dokazov, odločila, da bo s postopki nadaljevala sama. Kje točno je zadeva na današnji dan, župan Hrastnika Marko Funkl ni želel dati izjave.

Stare zaloge mešanih komunalnih odpadkov iz “prejšnjega režima” naj bi letos dokončno pospravili

Direktor Ceroza Enes Raković

Dobra novica iz hrastniške občine, kjer se kopičijo smeti celotne regije in širše pa je, da so danes stare zaloge bolj kot ne odpeljane. Ostalo je še 700 ton mešanih odpadkov, te pa naj bi pospravili, kot računa direktor Ceroza Enes Raković, v prvih mesecih tega leta.

Zasavski center namenjen sortiranju in odlaganju odpadkov, katerega lastnice so 4 zasavske občine in Radeče, ima trenutno, po besedah Rakoviča, poravnane dolgove do krajevne skupnosti, plačane tekoče najemnine občinam, uredili pa so tudi postopek s krajevno skupnostjo Sedraž, kjer je zaradi nepravilnega postopanja pri odlaganju odpadkov potok spremenilo v umazano, smrdečo in penečo tekočino.

Ceroz ob našem obisku (5. 1. 2023)

Z zalogami bodo na Cerozu tako letos prišli na nič. In takšen je bil tudi cilj Rakovića ob prevzemu mandata. Zgodbi mešanih komunalnih odpadkov in milijonskemu dolgu se je na Cerozu pridružilo še soliranje Trbovelj glede upravljanja družbe in odvoza smeti. V dveh tožbah, ki jih ima Ceroz skupaj s štirimi občinami lastnicami (Zagorje, Hrastnik, Radeče in Litija) zoper Trbovelj – največje solastnice, se pričakuje odločitve še v tem letu. Ali bo kaj drugače, zdaj ko Trbovlje vodi Zoran Poznič in ne več Jasna Gabrič, bo pokazal čas. Že pred volitvami je namreč obljubil, da bodo v zadevi Ceroz zasavske občine po volitvah našle skupno rešitev.

Dobre pol milijona investicij v tem letu

Sortirane smeti pripravljene za odvoz in prodajo.

Če bo Svet Ceroza potrdil direktorjev plan za tekoče leto, se obetajo na Cerozu investicije v višini 600 tisoč evrov. Začela se bo predpriprava na nadaljevanje 3. faze na deponiji Unično. Trenutno je zaprtih že namreč okoli 10.000 kvadratnih metrov površin odlagalnega polja. Glede na lanski pregled stanja so ocenili, da je prostora za odlaganje še za približno štiri leta, torej zdaj še za tri leta. Letošnji pregled je bil zaradi vetra prestavljen in bo nova ocena podana v teh dneh.

Prostora na Cerozu še za par let, a tematika deponije ostaja vsaj še 30 let

Do takrat bodo občine morale poiskati ali novo lastno lokacijo ali pa pripraviti dogovore z drugimi odlagališči. Ne glede na novo rešitev, pa bo zgodba Ceroza »živa« še vsaj 30 let po zadnjem pripeljanem tovornjaku. Potrebno bo spremljati posedanje, odpadne vode, pline, ki se proizvajajo skriti očem in še mnogo drugega. Bi pa lahko to območje postalo celo turistično zanimivo, so sicer že pripravljene ideje, a zaenkrat še skrite javnosti. Morda pa jih kmalu razkrijemo prav na našem portalu.

“To je ekološka bomba! Treba je ukrepati, da ne bo prepozno!”

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Urša Haberl na evropskem prvenstvu v Španiji

Od 22. do 26. marca bo v Guadalajari potekalo Evropsko prvenstvo za člane in članice v karateju in para-karateju. V posamezni kategoriji lahko državo...
X