-- OGLAŠEVANJE --

Olha in Yurii iz Ukrajine nabirala izkušnje v Hrastniku

-- OGLAŠEVANJE --

Hrastničani so v sklopu projekta “Pomoč pri obnovi Ukrajine” preko Centra za evropski prihodnost dva tedna gostili vodjo regionalnega razvoja inštituta mesta Drohobych Yuriija Yatskiva in Olho Bunda, zaposleno v turistično informacijskem centru. Strokovno podprto mentorstvo je potekalo na področjih stanovanjske politike, razvoja lokalnega turizma, ravnanja z odpadki in vzpostavitve rehabilitacijskega centra, doma v Drohobychu.

Županu občine Hrastnik Marko Funkl je mentorstvo dveh Ukrajincev strnil v kratko, a jasno sporočilo: »To ni začetek dobrega prijateljstva, ampak je že prijateljstvo«.

Yurii Yatskiv, vodja regionalnega razvoja Inštituta mesta Drohobych, je v dveh tednih spoznavanja Hrastnika poudaril pomembnost stanovanjske politike oziroma gradnje novih stanovanj, ki bi jih v njihovem mestu potrebovali zaradi notranje razseljenih oseb. Trenutno je v Drohobychu registriranih 8.000 od 16.000 notranje razseljenih oseb iz regij Donetsk in Lugansk, saj so se zaradi vojne priselili v mirnejše predele Ukrajine. Poleg njih je v čakalni vrsti za socialna stanovanja že 2400 oseb. Yatskiv je Zasavcem predstavil tudi projekt, kjer jim je zgolj v pol leta uspelo v Drohobychu zgraditi večstanovanjsko stavbo za 60 oseb. To je bilo mogoče predvsem, ker je birokracija pri njih manj zahtevna kot pri nas, je še dodal.

Nadaljevala je Olha Bunda, zaposlena v turistično informacijskem centru v Drohobychu. S pomočjo mentorjev so razvili strategijo razvoja lokalnega turizma za Drohobych. Izpostavila je tri ideje, ki jih želijo razvijati naprej za boljšo turistično razpoznavnost – in sicer, virtualni ogled, ulični muzej in stenske poslikave. Virtualni ogled naj bi bil v večji meri namenjen invalidnim osebam, ki ne zmorejo sami obiskati znamenitosti. Ideja je posneti turistične znamenitosti s ptičje perspektive ali iz različnih višjih razglednih točk, ki jih invalidi sami ne morejo obiskati.

Kako pa bi mentoriranca primerjala Hrastnik in Drohobych?

V pogovoru nam Olha Bunda pove, da je našla več podobnosti kot razlik med Drohobychem in Hrastnikom. Obe mesti imata industrijsko zgodovino, le da je Drohobych znan po solinarstvu in nahajališčih nafte. Tudi govorico razume, če govorimo bolj počasi. Od slovenskih mest, ki so jih pri nas obiskali, ji je najbolj v spominu ostalo Celje in pogled s celjskega gradu na meglen zimski dan, ki pravi, da je imel prav poseben čar.

Yurii Yatskiv je moral v času projekta ubraniti kritike, ki so letele predvsem na nesmiselnost razvoja turizma v času vojne. Odgovoril je, da že sedaj in bo tudi v prihodnosti v Drohobycju živelo še več notranje razseljenih ljudi in, da zato, poleg seveda zelo potrebnih stanovanj, potrebujejo tudi različne turistične programe za boljše spoznavanje okolja, v katerem bodo živeli.

Kako je Drohobych (ne)varen?

Seveda ne gre mimo vprašanja, kakšno je stanje v ukrajinskem mestu, iz katerega prihajata obiskovalca. Kar se tiče konflikta z Rusijo Yurii Yatskiv pove, da je mesto Drohobych relativno varno, saj leži na zahodni strani Ukrajine, 80 kilometrov stran od poljske meje oziroma 1000 kilometrov stran od spopadov, in je bilo do sedaj (le) dvakrat zadeto z izstrelki.

Zasavje za Ukrajino: V Trbovljah že od včeraj, drugje danes

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

FOTOGALERIJA: Gasilci so se sami “lotili” evropskih projektov, s katerimi posodabljajo svoje prostore in opremo

Kar sami so pripravili projekt, se javili na razpis za evropska sredstva in z njimi postavili sončno elektrarno na streho ter prenovili prostore. Gasilski...
-- OGLAŠEVANJE --