4.2 C
Trbovlje
ponedeljek, 25. oktobra 2021
ZON.siAktualno70 let zagorske košarke: Najbolj pomemben je ekipni duh!

70 let zagorske košarke: Najbolj pomemben je ekipni duh!

Pisalo se je leto 1951. To je bilo le dve leti za tem, ko je bila ustanovljena Košarkarska zveza Jugoslavije in to je bilo isto leto, ko je zaživela Košarkarska zveza Slovenije (KZS). Prav septembra pred sedemdeseti leti je bila ustanovljena košarkarska sekcija pri Športnem društvu Proletarec. KZS in Košarkarski klub Zagorje, ki je izšel iz nekdanje košarkarske sekcije ŠD Proletarec letos praznujeta svoj 70. rojstni dan.

Povezovanje, združevanje in skrb za gibanje

Spomin na nekdanje čase

Četudi se je v preteklosti dogajalo, da je bilo močno čutiti razlike in poudarke, kdo od kod prihaja, je dandanes, ko klub slavi svojih 70 let delovanja marsikatero tovrstno razdeljevanje preseženo in v ospredju ostaja preprosto – šport. Najbolj je čutiti povezanost košarkarjev zagorske in trboveljske občine, k čemur se sicer v skromnejši obliki pridružujejo tudi Hrastničani. Skozi čas se je okrepilo zavedanje, da je najbolj pomemben ekipni duh, ne glede na to, od kod vsak izmed njih prihaja.

Mlade izvabiti izpred ekranov

Lipko navdušuje za košarko

Z Igrivo košarko se poskušajo približati mladim, pri čemer jim navihano pomaga tudi maskota Lipko in krovna organizacija Košarkarska zveza Slovenije. A kakor številnim drugim organizacijam, je tudi zasavski rekreativni košarki načrte prekrižal pojav virusa COVID-19. Povrhu vsega že nekaj let svoje pridaja tudi poplava prostočasnih dejavnosti, saj imajo današnji osnovnošolci tudi do 20 različnih ponudb in možnosti. A košarkarski entuziasti se ne dajo – vztrajajo in vzgajajo v športnemu duhu preprekam in omejitvam navkljub in v KK Zagorje jih zato veseli, da se v njihovih vrstah giblje med 80 in 100 mladih košarkarjev. “Pomembno nam je, da nam iz Igrive košarke uspe sestaviti dvanajsterico, ki bo uspešna na državnem nivoju,” pravi Povše, ki je bil že vse: igralec, trener (v Zagorju in Hrastniku) in sedaj predsednik kluba.

Pavle; najpogosteje v ozadju, a brez njega marsičesa ne bi bilo

Zbornik ob okroglem jubileju

Leopold Povše, med športnimi kolegi znan bolj kot Poldi, je na čelu kluba, vse odkar so na pogorišču prejšnjega košarkarski zanesenjaki (še ustanovna člana Marko Kranjc in Matjaž Manfredo) poskrbeli, da je kot Feniks iz pepela vstala prenovljena, osvežena in z jasno strategijo delovanja športna organizacija. In tekom opisovanja odločno poudari: “Nikakor se v zgodbi o zasavski košarki ne sme pozabiti omeniti osrednjega človeka, ki je pravzaprav srce in življenje posvetil košarki – to je Pavel Kotar.” Prav on je tudi skupaj z Romanom Rozino tisti, ki je pregled delovanja 70 let košarke v Zagorju zbral skozi besede in slike – v priložnostno izdanem zborniku.

Prvi mož zagorskega košarkarskega kluba ob vprašanju, kaj je največji finančni zalogaj, izstreli: “Stroški najema telovadnic.” A to je pač osnova, brez katere ne gre. A tudi to se je v zadnjem letu spremenilo, saj so klubi, ki se prijavijo na razpis LPŠ v občini Zagorje ob Savi upravičeni do brezplačne uporabe telovadnic. Pri delovanju kluba mu skozi vse obdobje stoji ob strani Občina Zagorje ob Savi in sponzorji, med katerimi posebej hvaležno poudari izlaški ETI.

Želje za naprej

Združeni v istem športu

Po tem, ko je bil glavni poudarek pri delovanju kluba delo z mladimi, se je taka usmeritev pokazala za pravilno, saj so prišli do tega, da smo v zadnjih šest let lahko sestavili člansko ekipo, ki je bila sestavljena iz domačih igralcev in se je iz 4. (Slovenske košarkarske lige) SKL prebila v 3. SKL in bila povsem konkurenčna ostalim ekipam. “So pa nas trenutne razmere pripeljale do tega, da so nekateri igralci odšli na študij v Ljubljano ali pa prestopili v klub višjega ranga tekmovanja. Zaradi takih razmer ne nameravam kupovati igralcev, kar se je v preteklosti že pokazalo za slabo naložbo,” pravi Povše, ki poudarja, da je cilj nadaljevati z vzgojo domačih igralcev in jih pripeljati do tega da postanejo nosilci igre v članski ekipi. Na ta način želijo postaviti KK Zagorje nazaj na zemljevid košarkarskih centrov v Zasavju in Sloveniji.

SORODNI ČLANKI:

Košarkarski klub Zagorje se je uvrstil v 3. SKL

Korak naprej za zagorsko košarko

 

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Globoko pod odpadki tli; gasilci bodo na terenu še vso noč

Danes zjutraj je regijski center za obveščanje iz Trbovelj na intervencijo napotil hrastniške gasilce, saj je zagorelo na CEROZ-ovi deponiji Unično. Po devetih urah...