-- OGLAŠEVANJE --

Z novimi svetilkami v Trbovljah pol manjša poraba

-- OGLAŠEVANJE --

Več kot 1400 najsodobnejših svetilk bo še to pomlad zasvetilo v Trbovljah. Zamenjali bodo več kot polovico svetilk javne razsvetljave, vse pa bodo prilagodili za nadgradnjo v pametni sistem upravljanja. 

Sanacija se je že pričela

V sistemu javne razsvetljave ima občina Trbovlje več kot 2146 svetlobnih teles. Da bi jih prilagodili svetlobnotehničnim zahtevam cestne razsvetljave, jih bodo več kot polovico zamenjali z novimi LED svetilkami. Vse pa bodo prilagodili za enostavno nadgradnjo pametnega sistema upravljanja razsvetljave, kar bo omogočalo kontrolo posamezne svetilke. Investicijo v posodobitev izvaja koncesionar, ki je že pričel s sanacijo. Stroške naložbe pa bo občina pokrila s prihranki električne energije do konca koncesijske dobe.

Manjša poraba električne energije

V času zmanjšanega prometa, to je v nočnem času, bodo svetilke svetile manj, zato se pričakuje tudi manjša poraba električne energije. Na Občini Trbovlje pričakujejo za polovico manjšo porabo po novem sistemu in tudi manjše stroške povezane s plačilom energije. Poudarjajo pa tudi ekološki vidik, saj naj bi se posledično zmanjšala emisija ogljikovega dioksida, in sicer po izračunih, ki so jih predstavili na občini, kar za 165 ton.

Kot zanimivost so Trboveljčani nanizali še podatek, da v Evropi eno drevo absorbira približno 21 kilogramov tega plina na leto. V Trbovljah bodo s prihrankom električne energije na letni ravni prihranili toliko emisij CO2, kot jih sicer iz okolja odstrani 7000 dreves. “Sanacijo sistema javne razsvetljave vsekakor pozdravljamo, saj lahko pričakujemo bistveno manj okvar na sistemu, kot jih je bilo sedaj, ko je bila infrastruktura zastarela,” še sporočajo iz Občine.

Del Trbovelj že nekaj dni v temi

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Radeče: Od vitezov, splavarske gostilne, do vožnje po Savi

Splavarjenje kot etnološka-turistična prireditev je bila izvedena prvič leta 1998 na pobudo Cveta Gerčerja, že nekaj let za zatem (l. 2001) pa je splav...
-- OGLAŠEVANJE --