today-is-a-good-day
7.8 C
Trbovlje
četrtek, 29. februarja 2024
ZON.siAktualnoNevarnost, da se nenadoma zruši

Nevarnost, da se nenadoma zruši

Cerkev zaprli, zaradi nevarnosti nenadne zruštve. V nevarnosti tudi neposredna okolica.

Po naravni vodni ujmi leta 2010 je cerkev na Čemšeniku začel ogrožati plaz, zato je Občina Zagorje ob Savi z županom Matjažem Švaganom na čelu naročila geološke in geomehanske raziskave kot podlago za začetek sanacije. Raziskave so pokazale konstantno premikanje celotnega plazu in konstantno večanje hitrosti premikanja območja pod cerkvijo, zato je Občina v začetku oktobra pozvala lastnika cerkve Nadškofijo Ljubljana, naj nemudoma sprejme vse potrebne ukrepe, da se prepreči ogrožanje varnosti ljudi.

Želijo, da se cerkev ohrani

Cilj lokalne skupnosti je, kot pravijo na občini, “da se cerkev ohrani in da se čim prej zagotovi varno izvajanje bogoslužne dejavnosti v cerkvi Marijinega vnebovzetja”.

čemšenik cerkev2Študija je namreč pokazala, da je objekt močno poškodovan, prav tako je močno ogrožena še neposredna okolica cerkve, predvsem zaradi nevarnosti nenadne zrušitve ali prevrnitve južnega zidu.

Škofija zaprla cerkev

Škofija Ljubljana se je na poziv Občine odzvala in župniku župnije Čemšenik naročila naj cerkev takoj zapre in prepove vstop vanjo vsem nepooblaščenim osebam. V neposredni okolici cerkve so tako nameščena opozorila o nevarnosti nenadne porušitve objekta, prav tako napis opozarja, da je obisk pokopališča na lastno odgovornost.

Del pisma ljubljanske nadškofilje namenjeno župniku.
Del pisma ljubljanske nadškofilje namenjeno župniku.

Izredna seja

Predsednica KS Čemšenik Ana Režun.
Predsednica KS Čemšenik Ana Režun.

Včeraj je bila na pobudo župana Matjaža Švagana sklicana izredna seja sveta krajevne skupnosti Čemšenik, katere so se, poleg župana in vseh članov sveta, udeležili še župnik Drago Markuš, ključar Oto Kolenc in statik Jože Šafner. Odkrito so se pogovorili o nastali situaciji in se dogovorili, da bodo krajane obvestili  o novi lokaciji poteka svetih maš. »Kljub izredno težki situaciji smo veseli, da se je situacija, ob pomoči Občine in Škofije Ljubljana, začela nagibati k začetku reševanja tega problema,« nam je zaupala Ana Režun, predsednica krajevne skupnosti Čemšenik.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

14 let po diagnozi je Trboveljčanka Ela še vedno edina v Sloveniji

Pred sedemnajstimi leti, ko se je, sredi hladnega februarskega dneva rodila, je bila Ela zdrava deklica, težka skoraj 4 kilograme in glasna, kot da...