today-is-a-good-day
8 C
Trbovlje
četrtek, 29. februarja 2024
ZON.si1+1=2Nefiks karierni dan v Zagorju

Nefiks karierni dan v Zagorju

V sodelovanju z zavodom Nefiks je 1. in 2. februarja v Srednji šoli Zagorje potekal Nefiks karierni dan.

Na šoli je potekala okrogla miza, dijake so obiskali predstavniki različnih poklicev, svojo karierno pot so predstavili tudi profesorji. Šolo so obiskali tudi promotorji, ki so v okviru projekta »Služba, kaj je to?« postavili stojnice, na katerih so delili uporabne pripomočke in dijake informirali o različnih načinih pridobivanja delovnih izkušenj in oblikovanja karierne poti.

O poklicih prihodnosti

Dijaki zaključnih letnikov so se vključili v okroglo mizo na temo poklicev prihodnosti, ki jo je pripravila šola ob pomoči moderatorke Polone Siter Drnovšek. Okrogla miza se je pričela z nagovorom ravnateljice Aljaše Urbanije in javljanjem Nastje Starčič, ki živi in dela v Dublinu, nato pa so o delu v prihodnosti spregovorili tudi gostje, Drago Kopušar iz Doma starejših v Hrastniku, Soniboj Knežak iz Steklarne Hrastnik, Renee Vozelj iz Pivovarne Knap ter Saša Pegan iz Območne obrtne zbornice Zagorje. Nastja Starčič je spregovorila o svojih izkušnjah na področju digitalnega marketinga in študiju naturopatske medicine, hkrati pa izpostavila pomembnost izkušenj, ki jih lahko dijaki pridobijo tudi v tujini.

Uspešni, če opravljajo dela, ki jih veselijo

Gostje so dijake nagovorili o pričakovanjih delodajalcev do iskalcev zaposlitve, zaposlovanju, poklicih bodočnosti, lastnostih, ki za delodajalca veliko pomenijo. Izpostavili so, da je potrebno aktivno pridobivati izkušnje že v času izobraževanja ter poudarili, da lahko vsak izmed dijakov izkoristi svoje talente in jih preusmeri v posel, če le vloži dovolj truda. Zanimivi so bili tudi odgovori na moderatorkino vprašanje o tem, kako bi se gostje lotili karierne poti, če bi bili znova stari 17 ali 18 let. Strinjali so se, da je vsak posameznik najbolj uspešen, če opravlja tista dela, ki ga veselijo.

K sodelovanju smo povabili tudi ostale zanimive posameznike – bivše dijake naše šole, ki so veliko dosegli na svoji karierni poti, imajo zanimive in raznolike izkušnje, po možnosti izhajajo iz Zasavja ali pa so celo bivši dijaki naše šole. Manca Vovk je dijakom zdravstvene nege zaupala dosedanjo karierno pot v zdravstvu in predstavila svojo sanjsko službo. Tako dijakov kot spremljevalcev se je dotaknila njena pripoved o delu v patronaži. Dijakom je zaupala, naj ne vztrajajo pri tistem, kar jih ne veseli.

Trud namesto ‘jamranja’

Podobno je dijakom gastronomije svetoval tudi gostinec Marko Pavčnik, ki je poudaril, da je potrebno na poti do uspeha vložiti ogromno energije. Dijake je spodbudil naj ne »jamrajo«, temveč se potrudijo. Povedal je, da kot delodajalec izjemno ceni prizadevnost, odgovornost, inovativnost, marljivost, strast do kuhanja in željo po usvajanju novih veščin. Kot vodja restavracije se mora včasih marsičemu odpovedati, vendar ga naprej žene strast do kuhanja in zadovoljstvo ob uspehih, ki jih je že dosegel.

Anja Miklavčič je dijakom trgovske smeri predstavila svojo karierno pot in izpostavila, naj dijaki izkušnje pridobivajo že med samim izobraževanjem, hkrati pa nanizala svoje izkušnje na področju promocije. Šolo je obiskala tudi predstavnica e-študentskega servisa Vesna Miloševič Župančič in z dijaki delila informacije v zvezi z iskanjem študentskega dela, načinom vedenja pred delodajalci in prepoznavanjem svojih talentov ter dosedanjih izkušenj. Prav tako je izpostavila dejstvo, da je potrebno včasih že prej preizkusiti delo, ki si ga želijo dijaki v prihodnosti opravljati, saj se pogosto zgodi, da želeno delo ni tako, kot si ga je posameznik predstavljal.

Maruša Kolar

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

14 let po diagnozi je Trboveljčanka Ela še vedno edina v Sloveniji

Pred sedemnajstimi leti, ko se je, sredi hladnega februarskega dneva rodila, je bila Ela zdrava deklica, težka skoraj 4 kilograme in glasna, kot da...