-- OGLAŠEVANJE --

Lazar: Mlade vse bolj zanima čebelarstvo

-- OGLAŠEVANJE --

V tem mesecu praznujejo čebele, ki imajo svoj dan 20. maja. Morda so se delno tudi zaradi tega šestega maja v Zagorju ob Savi na OŠ Ivana Skvarče zbrali mladi slovenski čebelarji na 45. državnem tekmovanju. 

420 tekmovalcev iz Slovenije

V znanju se je pomerilo 420 mladih tekmovalcev, ki so po starosti bili razporejeni v tri kategorije. Tekmovali so večinoma v parih, vodili pa so jih mentorji čebelarskega krožka na šolah ali v lokalnih čebelarskih društvih.

Po tekmovanju, medtem ko je komisija ocenjevala znanje v pisani obliki, so potekale različne dejavnosti in delavnice, predstavila pa so se tudi različna zagorska društva. Starejši tekmovalci pa so šli na novi tematski pohod Po kolmastih stopinjah.

Po kosilu je sledil slovesnejši del prireditve, in sicer podpis ekolistine. Poleg generalnega koordinatorja Ekošole Gregorja Cerarja, ki je tudi nagovoril prisotne, so ekolistino podpisali ravnateljica, zagorski župan in predstavniki učiteljev, učencev, staršev ter krajevnih skupnosti.

Urškina mama, Urška in Ines.

Ines in Urška iz Šempetra v Savinjski dolini imata čebele zelo radi. Ines: »Doma imamo čebelnjak v šestimi panji pa so mi čebele že od majhnih nog zelo blizu.« Urša je čebelarka od lani, ker jo je Ines prepričala, da se pridruži krožku in ji ni žal. »Kar presenečena sem bila nad pridnostjo čebel in vsem kar sem o njih izvedela,« pravi Urška. Obe tudi radi pečeta slastne medenjake.

Filip iz Sedinje vasi pri Dvoru, je v čebelarskem krožku od drugega razreda in obožuje med, njegov sošolec Vid, ki zelo uživa v društvu čebel, pa ima najraje lipov med.

Predsednik Čebelarskega društva Zagorje Franci Lazar

Franc Lazar, predsednik čebelarskega društva Zagorje je zadovoljen z udeležbo in znanjem tekmovalcev: »Mlade zelo zanima čebelarstvo in s tem tudi ohranjanje narave. Naše društvo ima čebelarske krožke po zagorskih šolah, kjer se najmlajši učijo osnov čebelarstva.«

Na vprašanje, katerega medu bo letos največ, je odgovoril, da se to še ne ve, zagotovo pa ne bo cvetličnega medu ali pa bo le v majhnih količinah.

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Sporni nakupi nepremičnin – DA, varnost na zasavskih cestah – NE

Skozi naselje Vače, ki je tudi turistični kraj in pot do spomenika državnega pomena - GEOSS, vodi cesta, ki jo vsakodnevno uporabljajo domačini, turisti...
-- OGLAŠEVANJE --