-- OGLAŠEVANJE --

Kako se bomo ogrevali v Zasavju, če ne bo plina?

-- OGLAŠEVANJE --

Agencija za energijo je sprožila prvo fazo načrta za izredne razmere pri oskrbi z zemeljskim plinom. Gre za prvo opozorilo, da bi lahko v prihodnje v primeru nižjega pretoka plina iz Rusije nastopile motnje pri oskrbi s plin, zato pozivajo k racionalni rabi. V drugi fazi izrednega načrta bi velike odjemalce pozvali k k zmanjšanju porabe na minimum, industrijskim odjemalcem in proizvajalcem elektrike, ki imajo to možnost, pa priporočijo prehod na nadomestni energent. Na tretji stopnji, ki velja za izredne razmere, pa dobavitelji prekinejo tiste pogodbe, ki jih je mogoče prekiniti, industriji in proizvajalcem elektrike pa zaukažejo prehod na nadomestni energent. Kaj to pomeni za Trbovlje in Hrastnik, kjer se ogrevajo na zemeljski plin?

Bruno Šurina, začasni direktor Komunale Trbovlje

“Trenutno v prvi fazi akt o načrtu za izredne razmere o oskrbi z zemeljskim plinom na nas ne vpliva, ukrepi za naše podjetje so predvideni v tretji fazi, torej na stopnji izrednih razmer,” pojasnjujejo v Komunali Trbovlje. Dodajajo, da je dobava plina trenutno nemotena, v primeru prekinitve dobave zemeljskega plina pa z nadomestnim energentom,  ekstra lahkim kurilnim oljem, lahko zagotavljajo toploto gospodinjstvom in drugim zaščitenim odjemalcem, kot je predvideno v aktu. 

Spomnimo, da bo sicer ogrevanje na zemeljski plin Trboveljčane to jesen hudo udarilo po žepu, saj se je z julijem cena ogrevanja dvignila na 264 evrov za megavatno uro. “Zaradi negotovih razmer na trgu zemeljskega plina, ki se stopnjujejo že vse leto, smo v podjetju začeli s postopki iskanja najbolj optimalnega načina menjave energenta ogrevanja, ki jo načrtujemo v roku nekaj let,” še obljubljajo v Komunali Trbovlje. 

V Hrastniku se na energetsko krizo pripravljajo že nekaj mesecev

Rekonstrukcijo bo do jeseni opravil Rudis. Foto: arhiv Rudisa

Prav tako razglasitev stopnje zgodnjega opozarjanja nima posledic niti za toplarno v Hrastniku. Se pa Petrol na morebitno krizo aktivno pripravlja. “V toplarni Hrastnik smo sredi celotne rekonstrukcije toplarne. Na energetsko krizo smo se že pred nekaj meseci začeli pripravljati tako, da smo v načrt rekonstrukcije toplarne vključili tudi ogrevanje na lesno biomaso,” pojasnjujejo v Petrolu, kjer so rekonstrukcijo zaupali trboveljskemu Rudisu. Kot primarni vir bo toplarna še vedno uporabljala zemeljski plin, dodajajo, drugi vir, ki ga bodo uporabljali, je tako kot v Trbovljah ekstra lahko kurilno olje, tretji  pa že omenjena lesna biomasa. “Različni viri energentov nam bodo omogočali zanesljivo proizvodnjo toplote po najnižji možni ceni,” Hrastničanom zagotavljajo v Petrolu.

Trenutna cena ogrevanja, 82 evrov za megavatno uro, v Hrastniku bo tako veljala do konca leta, zagotavljajo v Petrolu. “Zaradi nepredvidljivosti dogajanja na trgu energentov sprememb cenika za leto 2023 ni mogoče izključiti. Kljub negotovemu trgu želimo svoje odjemalce pred naraščajočimi stroški energije zaščititi, zato bomo naredili vse, da bi bile posledice nihanja cen energentov zanje čim manjše,” še pojasnjujejo v energetskemu podjetju. 

SORODNI ČLANKI:

Izračun: koliko več boste plačali za ogrevanje v Trbovljah

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Mladi zagorski nogometaši odlični 5. med 40 ekipami

Med 40 ekipami na turnirju Dragan Mance CUP so mladi zagorski nogometaši dosegli vrhunsko 5. mesto. "Udeležba na takšnem dogodku je za naše mlade nogometaše...
-- OGLAŠEVANJE --