-- OGLAŠEVANJE --

Je Gabričeva nezakonito vplivala na kadrovanje v Komunali Trbovlje?

-- OGLAŠEVANJE --

Trboveljska županja Jasna Gabrič se je vnovič znašla v prijavi glede suma nezakonitega vplivanja na kadrovanje v javnem podjetju Komunala Trbovlje. Sama pravi, da o tem še ni obveščena, nekdanji direktor Komunale Trbovlje Tomaž Trotovšek pa je potrdil, da je pošto Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) že prejel in se nanjo tudi odzval.

V uredništvo smo prejeli informacijo, da je bila anonimna prijava zoper Gabričevo na KPK vložena po marčevski seji občinskega sveta, na kateri so svetniki obravnavali razmere v Komunali, Trotovšek pa je napovedal svoj odstop in to naslednji dan tudi storil. Na KPK so prejem anonimne prijave potrdili, in sicer so pojasnili, da so jo prejeli konec marca. 

Prijava še v fazi predhodnega preizkusa

Anonimna prijava se nanaša na marčevsko sejo občinskega sveta.

“Prijava je v fazi predhodnega preizkusa, v okviru katerega se preveri, ali obstaja sum kršitev iz pristojnosti Komisije, in se na podlagi tega odloči o (ne)uvedbi preiskave. V tej fazi se torej pridobiva dodatno dokumentacijo in pojasnila, na podlagi česar se lahko sprejme odločitev bodisi o uvedbi preiskave zoper določeno osebo ali o ustavitvi postopka. Če je sprejet sklep o uvedbi preiskave, je obravnavana oseba o tem tudi obveščena,” so v KPK odgovorili na vprašanje, kakšne postopke vodi v omenjeni prijavi zoper trboveljsko županjo. 

Kot že omenjeno, je Gabričeva za zon.si povedala, da o prijavi na KPK ni obveščena, meni pa, da gre za predvolilni konstrukt anonimnežev, ki se tudi na družbenih omrežjih predstavljajo z lažnimi imeni. Je pa prejem dopisa iz protikorupcijske komisije potrdil Trotovšek. “Vprašali so me, ali soglašam, da me zaslišijo kot pričo, na kar sem se tudi odzval, vendar tega zaslišanja še ni bilo,” je pojasnil Trotovšek. Zadeva se sicer nanaša na njegovo razkritje kratkih SMS-sporočil, iz katerih izhaja, da je Gabričeva vplivala na postopek odpuščanja določenega zaposlenega v Komunali Trbovlje in pritiskala tudi na zamenjavo Trotovška, je še potrdil nekdanji direktor trboveljske komunale. 

Za kršitev integritete sankcije niso predvidene

So se za vrati Komunale Trbovlje vršili politični pritiski?

KPK torej preiskuje, ali obstaja utemeljen sum, da je Gabričeva na enem od sestankov lansko jesen naročila, da mora zdaj že nekdanji zaposleni Gašper Princ, ki je bil vodja tehničnega sektorja, sam vročiti odpoved pogodbe o zaposlitvi in posledično ostati brez pravice do odpravnine. Trotovšek pa naj bi ponudil odstop takoj, ko bi županja našla drugega direktorja. Spomnimo, da sicer teče že drugi javni razpis za direktorja Komunale Trbovlje, saj se na prvega ni nihče prijavil. 

Kaj torej sledi, če se bo KPK odločila za uvedbo preiskave županjinega nezakonitega vplivanja na kadrovanje v Komunali? “V fazi dokazovanja kršitev oziroma izvajanja nezakonitih vplivov so pomembni vsi dokazi (elektronska sporočila, zabeležke o klicih, zabeležke o sestankih …), predvsem pa je pomembno, da oseba, na katero so se izvajali nezakoniti ali neetični pritiski, te tudi sama prepozna kot take in jih potrdi v postopku pred Komisijo,” so pojasnili v KPK. V kolikor bi pri Gabričevi potrdili kršitev integritete, bi po pravnomočnosti lahko o tem seznanili javnost, drugih sankcij pa zakonodaja ne predvideva, “torej so sankcije v smislu politične odgovornosti prepuščene obravnavanim osebam oziroma tistim, ki so jih imenovali ali izvolili na določene položaje”. 

Je kršenja integritete res malo ali so ljudje nastavljeni z razlogom?

Katja Mihelič Sušnik in Gorazd Podbevšek Foto: arhiv KPK

Na vprašanje, koliko tovrstnih prijav prejmejo letno, so v KPK odgovorili, da so lani obravnavali 30 prijav, ki so se nanašale na sum kršitve integritete, vendar so sem zajeta tudi ravnanja, ki jih obravnavajo kot kršitev integritete, na primer laži, zavajanja, preseganje pristojnosti ali neenakopravna obravnava ponudnikov. “Prijav v zvezi z nezakonitimi vplivi v postopkih kadrovanj je po oceni Komisije – glede na naše zaznave v postopkih kadrovanj v subjektih javnega sektorja – malo. Zaradi neustreznih standardov upravljanja državnih družb, to velja tudi za družbe v lasti lokalnih skupnosti, pa smo februarja letos na Komisiji skupaj z Združenjem nadzornikov Slovenije opozorili na nujnost ločitve politike od upravljanja državnih družb,” so še poudarili v KPK in dodali, da se ena od točk poziva nanaša tudi na dosledno prijavljanje nedovoljenih političnih pritiskov in vplivov. 

O tem, zakaj je prijav tovrstnih pritiskov premalo, sta spregovorila tudi vodja Službe za nadzor na Komisiji Katja Mihelič Sušnik in predsednik ZNS Gorazd Podbevšek v intervjuju, ki je objavljen na spletni strani KPK. Mihelič-Sušnikova pravi, da pri med drugim opaža, “da je, da je veliko ljudi že imenovanih z določenim ciljem in niti ne potrebujejo klica, mogoče zgolj nek opomnik, kavo, da jih spomnijo, kdo jih je imenoval in komu so dolžni uslugo”.  V vsakem primeru pa je tako, da tudi če na Komisiji imajo informacijo, da je nekdo skušal vplivati na nadzornika, a če ta v postopku tega ne potrdi, lahko postopek v zadevi samo ustavijo,” je dejala Mihelič-Sušnikova. 

Politični pritisk so ji v KPK že prisodili

V primeru Gabričeve je sicer Komisija pred dobrima dvema letoma že sprejela ugotovitve o konkretnem primeru zaradi vršenja političnih pritiskov, v katerih je ugotovila kršitev integritete, so v odgovoru na naša vprašanja še spomnili v KPK. Gre za dogajanje pred petimi leti, ko je Gabričeva takratnemu predsedniku nadzornega sveta Komunale Trbovlje poslala več sms sporočil, v katerih ga je spraševala o tem, kako bo glasoval na seji nadzornega sveta, in v katerih mu je sporočila, da gre podpora Občine Trbovlje določenemu kandidatu. “Z navedenimi ravnanji je obravnavana oseba vršila politični pritisk na predsednika nadzornega sveta,” je takrat sklenila protikorupkcijska komisija. 

SORODNI ČLANKI:

Županji protikorupcijska komisija očita kršitve v zadevi »komunala«

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Iz pašnika v Ravenski vasi je neznani tat odpeljal koze

PP Trbovlje Policisti so obravnavali prijavo kaznivega dejanja zatajitve. Prijaviteljica je na območju Trbovelj izgubila mobilni telefon znamke Xiaomi Redmi note 11, ki si ga...
-- OGLAŠEVANJE --