-- OGLAŠEVANJE --

»Jaz tega ne rabim! To je traparija!« je rekel Franci, dokler …

-- OGLAŠEVANJE --

Točno tako si je rekel 63-letni Franci iz Hrastnika, ko ga je soseda vabila, naj se pridruži enemu izmed programov na Zasavski ljudski univerzi. »Tečaj dobrega počutja! Kakšna neumnost!« je bil njegov odziv. Tudi, ko ga je spravljala naj z ženo prideta na tečaj jezikov, pa na krepitev digitalne pismenosti in na tečaj fotografiranja. Vse se mu je zdelo trapasto in neuporabno. Le kaj pa bo on, po 40 letih dela to potreboval.

Kljub nerganju je vendarle popustil in se udeležil tečaja fotografiranja s pametnim telefonom. Prav smešno se mu je zdelo, kaj naj od tega ima, ampak šel je bolj kot uslugo sosedinemu partnerju, da ne bo edini »dec«.

Kmalu je ugotovil, da so njegove fotografije res simpatične. Pokazal jih je vnuku, ki je bil navdušen in mu pokazal še celo nekaj novih funkcij. Povsem nepričakovano sta se Franci in njegov vnuk začela več družiti, saj sta imela skupno točko. Na tečaju je Franci spoznal še dvajset let mlajšega Damjana iz Izlak, ki dela v podjetju, kjer je nekoč bil tudi sam. Kakšni zanimiv spomini so se obudili.

In to je le segment tega, kar programi in tečaji, katere izvaja Zasavska ljudska univerza pripravlja, predstavljajo.

ZAKAJ SE VKLJUČEVATI V PROGRAME TK ZASAVJE?

Novi brezplačni izobraževalni programi v Zasavju

Zasavska ljudska univerza je bila skupaj s partnerjema MicroTeam in STPŠ Trbovlje uspešna na javnem razpisu Ministrstva za vzgojo in izobraževanje in pridobila projekt Temeljne kompetence Zasavje v okviru katerega bo v naslednjih šestih letih v Zasavju izvedenih najmanj 172 brezplačnih izobraževalnih programov. To odlično novico smo dobili konec decembra in seveda takoj zavihali rokave in pričeli z delom.

KDO SE LAHKO VKLJUČI
V programe se lahko vključijo vsi odrasli prebivalci Zasavja starejši od 15 let, ki želijo pridobiti, posodobiti, razširiti in poglobiti svoje znanje iz različnih področij. Pri vključitvi bodo prednostno vključevali odrasle, ki so nižje izobraženi (s končano največ srednjo šolo oz. 5. stopnjo izobrazbe), aktivne, ki so stari 55 let ali več (zaposlene in brezposelne) ter tujce. Dobra novica je tudi ta, da se tokrat v programe lahko vključijo tudi upokojenci, kar pri prejšnjem razpisu ni bilo mogoče.

TOP TEME IN KORISTI UDELEŽBE
Teme in področja, ki jih naslavljajo s projektom so zagotovo digitalna pismenost, sporazumevanje v različnih jezikih, trajnost in seveda vsebine, ki krepijo osebi razvoj, pozitivno vplivajo na medosebne odnose, boljše počutje, zdravje, zmanjšujejo stres. Neformalne programe bomo razvijali sproti glede na potrebe lokalnega okolja in podjetij.

Zakaj je dobro, da odrasli ves čas krepijo digitalna znanja?

Digitalna pismenost je postala ključna kompetenca. Znanje o uporabi računalnikov, spletnih orodij in digitalnih tehnologij povečuje zaposljivost odraslih in omogoča lažje prilagajanje spremembam. »Če znamo uporabljati orodja, lahko učinkovito komuniciramo prek različnih digitalnih platform, vključno z e-pošto, spletnimi klepetalnicami, družabnimi omrežji. Sposobnost kritičnega razmišljanja in varno iskanja informacij na spletu je ključna komponenta digitalne pismenosti in posledično seveda lažje sodelujemo v digitalni družbi,« pojasnjuje organizatorka iz Zasavske ljudske univerze Mateja Pistotnik.

Spoznavanje novih ljudi, druženje

Druga zadeva, ki je izjemnega pomena je tudi, da udeležba v tečajih omogoča spoznavanje novih ljudi, sklepanje poznanstev in širjenje socialne mreže. Z novimi znanji pa tudi se izboljšuje tudi samozavest posameznika ter njegova spretnost pri reševanju različnih izzivov v sodobni družbi.

Jezikovna znanja in udeležba v tečajih slovenščine in/ali tujih jezikov prinaša številne koristi: krepitev komunikacijskih sposobnosti, to je še posebej pomembno za tiste, ki se učijo angleščine, nemščine, španščine kot tujega jezika, saj pridobivanje veščin za uspešno komuniciranje povečuje samozavest in omogoča učinkovito sporazumevanje. Kot pravijo na ZLU: »Učenje jezika je tudi vstopnica v razumevanje kulture, povezane z jezikom, razumejo vsebine na spletu, lahko izboljša zaposlitvene možnosti, sodelovanje v mednarodnih projektih in seveda pomaga, da je potovanje po svetu bolj enostavno. Učenje novega jezika spodbuja možganske funkcije, povečuje kognitivne sposobnosti in spodbuja osebno rast. Razvijanje jezikovnih veščin zahteva trud, vztrajnost in mentalno stimulacijo, kar koristi tudi drugim vidikom življenja.«

Tempo življenja v današnjem svetu ni enostaven, zato udeležba v programih kot naprimer »S čuječnostjo do dobrega počutja, kako biti v redu v zasebnem in poslovnem življenju« pomagajo razvijati boljše razumevanje in sprejemanje lastnih občutkov, misli, pomagajo posameznikom zmanjšati stres in se bolje spoprijeti s pritiski vsakdanjega življenja. Prakticiranje čuječnosti lahko zmanjša odzive na stresne situacije in izboljša sposobnost obvladovanja čustev, sposobnost koncentracije in pozornosti. S povečanim zavedanjem trenutnega trenutka se posamezniki bolje osredotočijo na opravila in izboljšajo svojo produktivnost ter pripomorejo k izboljšanju splošne kakovosti življenja in zmanjševanju negativnih učinkov stresnih situacij.

Več informacij in spletne prijave v programe najdete TUKAJ. V programe se lahko prijavite
najpozneje teden dni pred začetkom programa oz. do zapolnitve prostih mest.

NOVOST
Na dobro počutje vpliva tudi oseba urejenost, zato smo kot novost pripravili program »Z osebno urejenostjo do zdravja in dobrega počutja«, kjer se bodo aktivne ženske naučile ličenja, kako skrbeti za svojo kožo in kako se urediti za različne priložnosti in poskrbeti dober prvi vtis. Tudi to je kompetenca, ki je v sodobnem svetu zelo pomembna.

 

Novo leto so novi začetki – izkoristite priložnost in se vključite v letu 2024 v brezplačne programe:
ZA LAŽJE SPORAZUMEVANJE
• OSVEŽITVENI TEČAJ ANGLEŠČINE A2 (40 ur), začetek torek, 23. 1. 2024, ob 10.00, 1-krat tedensko, Trbovlje
• OSVEŽITVENI TEČAJ NEMŠČINE A2 (40 ur), začetek četrtek, 25. 1. 2024, ob 17.00, 1-krat tedensko, Zagorje
• ZAČETNI TEČAJ ŠPANŠČINE A1 (40 ur), začetek sreda, 31. 1. 2024, ob 17.00, 1-krat tedensko, Trbovlje

ZA OSEBNI RAZVOJ
• S ČUJEČNOSTJO DO DOBREGA POČUTJA (40 ur), začetek četrtek, 18. 1. 2024, ob 17.00, 1-krat tedensko, Zagorje
• Z OSEBNO UREJENOSTJO DO ZDRAVJA IN DOBREGA POČUTJA (40 ur), začetek 22. 1. 2024Zagorje
• ZELENI KORAKI DO TRAJNOSTNE SAMOOSKRBE (40 ur), februar 2024, Zagorje
• KAKO BITI V REDU V ZASEBNEM IN POSLOVNEM ŽIVLJENJU? (40 ur), začetek sreda, 6. 3 2024, ob 16.00, 1-krat tedensko Zagorje

ZA BOLJŠO DIGITALNO PISMENOST
• DIGITALNA ORODJA IN UMETNA INTELIGENCA (40 ur), začetek sreda, 31. 1. 2024, ob 16.00, 1-krat tedensko, Trbovlje
• DIGITALNA FOTOGRAFIJA S PAMETNIM TELEFONOM ZA ZAČETNIKE (40 ur), začetek četrtek, 18. 1. 2024, ob 17.00, 1-krat tedensko, Trbovlje
• OFFICE 365 ZA ZAČETNIKE (40 ur), začetek četrtek, 25. 1. 2024, ob 16.00, 1-krat tedensko, Zagorje,

DRUGO
• PROGRAM PRIPRAVE NA STROKOVNI IZPIT IZ UPRAVNEGA POSTOPKA, začetek torek, 23. 1. 2024, ob 17.00, 1-krat tedensko, Zagorje

PODROBNEJŠE INFORMACIJE IN POMOČ PRI IZPOLNJEVANJU PRIJAVNICE DOBITE PRI:
mateja.pistotnik@zlu.si ali 03 56 55 123 ali 031 617 171
sairangul.taitakova@zlu.si ali 030 366 779

Projekt sofinancirata Republika Slovenija, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada plus.

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

FOTOGALERIJA: Gasilci so se sami “lotili” evropskih projektov, s katerimi posodabljajo svoje prostore in opremo

Kar sami so pripravili projekt, se javili na razpis za evropska sredstva in z njimi postavili sončno elektrarno na streho ter prenovili prostore. Gasilski...
-- OGLAŠEVANJE --