-- OGLAŠEVANJE --

Ideje za hitra in okusna kosila iz VDC Zasavje

Na Zasavski ljudski univerzi je v sodelovanju z Varstveno delovnim centrom Zasavje potekal Študijski krožek z naslovom Začinimo trajnost in v katerem so raziskovali trajnostne prakse v kulinariki. Nastala je knjižica trajnostnih receptov za hitre, okusne in poceni obroke.

-- OGLAŠEVANJE --

Osem uporabnikov iz Varstveno delovnega centra Zasavje (VDC) z mentorico, koordinatorka študijskega krožka iz Zasavske ljudske univerze (ZLU) in prostovoljka so se 30 ur družili in spoznavali različne trajnostne prakse v kulinariki, ki so primerne za okolje v katerem živijo. Udeleženci so na študijskem krožku spoznali, da je trajnostni način prehranjevanja eden od ključnih elementov trajnosti in obenem način življenja. Pogovorili so se o načelih trajnostnega prehranjevanja, kot so uživanje mesa le nekajkrat mesečno, izbira lokalne in sezonsko pridelane hrane, ekološka pridelava hrane, zmanjšanje
odpadne hrane, shranjevanje hrane na primeren način in podobno.

Knjižica trajnostnih receptov

Vsako srečanje so pričeli s pogovorom o hrani, izkušnjah udeležencev in jedeh, ki jih sami pripravljajo. Na vsako srečanje so udeleženci s seboj prinesli recepte, katere so preoblikovali po svojem okusu in jih nato preizkusili. Obenem je izpod njihovih rok nastala še knjižica receptov, ki so jo pripravili za širšo javnost in je dostopna na spletni strani Zasavske ljudske univerze.

Mini Masteršef VDC-jevcev

Besedo je potrebno nameniti tudi zaključnemu srečanju na katerega so vsi zelo ponosni. S pripravo jedi so pričeli že ob 8. uri zjutraj in sicer v kuhinji znanega kuharskega mojstra Lojzeta Čopa iz Hiše domačih okusov Pr` Čop na Podkumu. Kmalu so na Podkum prišli povabljeni gostje, katerim so predstavili osem različnih jedi in domač melisin sirup z jagodami. “Vsi prisotni so bili s kosilom zelo zadovoljni in kljub dežju, ki jih je pospremil iz Podkuma, so vsi odšli nasmejani in s polnimi želodčki. Ne glede na to, da so študijski krožek že uradno zaključili, so udeleženci že pričeli razmišljati, kaj bodo kuhali na naslednjem študijskem krožku. V skupini so se stkale nove prijateljske vezi in dobri odnosi, vsem pa bo izkušnja še dolgo ostala v spominu,” je povzela Laura Kmetič Jurečič iz ZLU.

Sorodni članki:

Torbe iz Zasavja – za potep v mestu, plažo ali trgovino

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

-- OGLAŠEVANJE --