17.3 C
Trbovlje
sreda, 5. oktobra 2022
ZON.siAktualnoHrastniški steklarji domov odnesli zlato, na stopničkah tudi ETI

Hrastniški steklarji domov odnesli zlato, na stopničkah tudi ETI

Za priznanja na nacionalni ravni se je potegovalo 45 najboljših inovacij iz vse Slovenije. Zasavci so domov prinesli kar štiri odličja, od tega eno zlato in eno srebrno. 

Večina regijskih podelitev se je že odvila, prav vsa, tudi v Zasavju so imela lokalni pridih. Se spomnite inovacije omrežja za pametne telefone v Nubskih gorah? (Več TUKAJ)

Letos je sicer Zasavska gospodarska zbornica prejela 8 prijav inovacij manj kot lani, a je pri inovacijskih projektih sodelovalo več inovatorjev, in sicer 126 inovatork in inovatorjev. Poleg štirih zlatih priznanj so podelili še 8 srebrnih, 10 bronastih in eno posebno priznanje za inovacijski izziv Z inovacijami presegamo meje.

Steklarna Hrastnik je prejela odlično zlato za izdelavo trajnostne steklene embalaže z uporabo zelenega vodika in recikliranega stekla. Izlaški ETI je prijavil in osvojil srebro z termičnim magnetnim sprožnikom z izboljšanim časovnim odzivom. Dvakrat bron je šel še v roke družbe ETI in sicer za razvoj novega mešalca in tehnologije za pripravo keramičnih mas za ekstrudiranje ter za industrializacijo procesa FI rele.

Tibor Šimonka, predsednik GZS, je ob današnji priložnosti izrazil zadovoljstvo, da so med letošnjimi inovacijami tako produktne kot procesne in družbene, kar  pomeni, da »imamo v naši državi širok in pester nabor podjetij in organizacij, ki so sposobne inovirati na res širokem področju.« Poudaril je, da se z vlaganjem v razvoj, iskanjem novih, inovativnih rešitev ter razvojem tudi popolnoma novih rešitev presegajo meje, kar je tudi slogan letošnje podelitve. S tem podjetja in organizacije pomembno prispevajo k zelenemu prehodu, družbeni odgovornosti ter večji prepoznavnosti Slovenije in njenega gospodarstva. Kritičen pa je bil do tega, da sodi Slovenija že vrsto leta v skupino zmernih inovatorjev, saj se premalo vlaga v raziskave, razvoj in inovacije.

Inovativni Zasavci: V Nubske gore so pripeljali omrežje za pametne telefone

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Popolna zapora ceste nad Abecedo

Občina Hrastnik obvešča, da bo popolna zapora lokalne ceste LC 122020 HRASTNIK–PRAPRETNO–HRASTNIK na odsek ABCDE–Prapretno–odcep Retje. Zaradi gradnje kanalizacije bo popolna zapora lokalne ceste od...
X