-- OGLAŠEVANJE --

Inovativni Zasavci: V Nubske gore so pripeljali omrežje za pametne telefone

-- OGLAŠEVANJE --

“Vesela sem, da je bil danes z nami nekdanji direktor Zasavske gospodarske zbornice Radigoj Perger, ki je bil pobudnik za pričetek podeljevanja priznanj za inovacije v Zasavju. Sicer pa nas veseli nas, da smo podelili posebno priznanje za inovacijski izziv, s katerim pogledamo čez področje gospodarstva. Smo pa Zasavci lahko ponosni na številne inovacije in inovatorje, ki jih imamo. Že samo dve veliki podjetji to sistematično spodbujata tudi z internimi akti, ki omogočajo nagrajevanje za inovacije. To pomeni, da se vodstvo zaveda, da je v to treba vlagati in da znajo potem inovatorje tudi ustrezno nagraditi,” je po podelitvi letošnjih priznanj za zasavske inovacije povedala Tjaša Polc, direktorica Zasavske gospodarske zbornice.

Letos je sicer Zasavska gospodarska zbornica prejela 8 prijav inovacij manj kot lani, a je pri inovacijskih projektih sodelovalo več inovatorjev, in sicer 126 inovatork in inovatorjev. Poleg štirih zlatih priznanj so podelili še 8 srebrnih, 10 bronastih in eno posebno priznanje za inovacijski izziv Z inovacijami presegamo meje.

Humanizacija tehnologije v Nubskih gorah

Za projekt LoRa kot omrežje za Nubske gore so to priznanje dobili Tomo Križnar, Bojana Pivk Križnar, Martin Nadal, Cesar Escudero Andaluz, Snaša Klančar, Kaja Čop, Maša Jazbec, Tanja Hanžič, Žan Garantini, ter organizacije Interface Cultures, društvo Trbovlje novomedijsko mesto ter Delavski dom Trbovlje z Laboratorijem Mreže centrov raziskovalnih umetnosti in kulture. 

Aktivisti, umetniki in programerji so v okviru projekta humanizacije tehnologije sledili prepričanju, da mora znanje ostati odprt vir za družbeno preobrazbo. LoRa naprave, povezane s pametnimi telefoni, zagotavljajo neodvisno omrežje med napravami. Zasnovan je tako, da ustreza njihovim potrebam in okolju in predstavlja unikum za povezovanje ljudi, ki živijo na oddaljenih in težko dostopnih območjih. “Napravo LoRa so zasnovali študenti Maše Jazbec na Univerzi v Linzu na fakulteti Interface Cultures, nato pa smo jo v praksi najprej testirali po zasavskih hribih, kasneje pa še zakonca Križnar z v Nubskih gorah,” je o projektu povedala Tanja Hanžič. 

GZS, Zasavska gospodarska zbornica je včeraj podelila 23 priznanj za inovacije, štiri se bodo uvrstile v nacionalni izbor za najboljšo inovacijo. Med prejemniki priznanj je sicer 6 podjetij, 5 organizacij in dve samostojni podjetnici.

Največ priznanj so sicer prejeli Eti Izlake in Steklarna Hrastnik, skupaj z njihovimi razvojnimi centri, in podjetje Tevel iz Kisovca. Samostojni podjetnici, obe Zagorjanki, ki sta prejeli priznanje, sta inovatorka v voditeljstvu Sonja Klopčič in Nina Pečnik, ki je priznanje prejela za kartice aktivnosti za dojenčke. 

Vse bolj inovativni so tudi v javnih zavodih

V GZS Zasavje so bili veseli, da se inovatorstvo ne odvijal le v podjetjih, ampak tudi v javnih zavodih in ustanovah. Tako so denimo podelili tudi srebrno priznanje VDC Zasavju in posameznikom, ki so sodelovali projektu S teboj lahko, razvoj in preizkušanje podpornih storitev po Zakonu o socialnem vključevanju invalidov v Zasavju, bronasto priznanje za projekt Spalko – aplikacija za ozaveščanje mladostnikov o zdravih spalnih navadah pa so prejeli Srednja šola Zagorje, Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje in Zdravstveni dom Zagorje. 

SORODNI ČLANKI:

Najboljši inovacijski izziv v državi je iz Zasavja!

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Mladi zagorski nogometaši odlični 5. med 40 ekipami

Med 40 ekipami na turnirju Dragan Mance CUP so mladi zagorski nogometaši dosegli vrhunsko 5. mesto. "Udeležba na takšnem dogodku je za naše mlade nogometaše...
-- OGLAŠEVANJE --