11.9 C
Trbovlje
nedelja, 25. februarja 2024
ZON.siAktualnoHrastnik ima čisto svoj gorski tek!

Hrastnik ima čisto svoj gorski tek!

V sredini maja bo luč sveta premierno ugledal gorski tek na Kal, ki ga organizirajo v Mladinskem centru Hrastnik.

Vsi tekači, vsi ljubitelji narave – Hrastnik Trail bo prava poslastica!

Gorski tek se bo odvijal v Hrastniku, s štartom in ciljem, na s soncem obsijani planini Kal. V prvi izvedbi teka, se bodo rekreativci lahko razgibali na krajši 6 kilometrski trasi ”Turističnih 6”, za željne večjega izziva pa bo poskrbljeno na daljši 12 kilometrski trasi ”Razglednih 12”.

Turističnih 6 ali Razglednih 12

Pot bo vodila iz Kalske planine, skozi zelene gozdove, preko treh najbolj obiskanih vrhov v Hrastniku. Športni dan se bo odvijal v duhu rekreacije in zdravega načina življenja, obiskovalcem pa bo dal možnost spoznavanja zelenega Zasavja.

Pričetek trase ”Turističnih 6” bo pred planinskim domom na Kalu, prvi koraki pa bodo vodili preko vrha Kala, v smeri Mrzlice. Na sedlu med Mrzlico in Kalom pot zavije na obhodno gozdno cesto, ki vodi nazaj do vznožja Kalske planine, kmalu za tem pa se vzpne po ”turistični” smučarski progi proti priljubljenem vrhu Klobuk. Pred Klobukom pot skrene mimo razgledne točke, nazaj proti Kalu. Tik pred ciljem pa bodo tekači soočeni z zadnjim strmim vzponom pred planino, na koncu katere jih čaka cilj in z njim hladna osvežitev v kozarcu. Krajša trasa je namenjena vsem rekreativnim pohodnikom in športnikom, saj, čeprav v hribih, na šestih kilometrih zahteva le 133 višinskih metrov vzpona.

Za tiste željne večjega izziva bo poskrbela daljša 12 kilometrska trasa ”razglednih 12”. Pričetek in cilj si deli s krajšo traso, vendar pa prve korake prične v nasprotni smeri. Preko Kalske planine, ki nudi izjemen pogled na Savsko dolino se najprej pot spusti proti lokalnemu smučišču in nadaljuje proti Klobuku, kjer prav tako zaokroži nazaj proti Kalu. Pred planino pot gre najprej na stransko cesto, nato pa po gozdni cesti do vznožja Mrzlice. Na zahodni strani Mrzlice, ki meji na sosednjo občino Laško, lahko udeleženci pričakujejo prvi konkreten izziv proti planinskemu domu na Mrzlici.  Lokalci temu vzponu pravijo ”čez korenine”, vsakemu, tudi tistim bolj izkušenim pa teh par sto metrov dobesedno vzame dih. Tik pred kočo, se pot rahlo spusti proti dolini, nakar zopet zavije v hrib, proti vrhu Mrzlice. Po osvojenem vrhu lahko pričakujete strm spust, najprej proti sedlu med Kalom in Mrzlico, nato pa še nižje proti Hrastniku. Po tej etapi pa se zopet obrne proti jugu, ter prične z zadnjim vzponom proti cilju na planini – tam bo pripravljena hladna osvežitev in topel obrok. Daljša trasa poteka po lokalnih vrhovih in ob njihovih vznožjih, na svojih skromnih dvanajstih kilometrih pa ponuja spoštljivih 778 višinskih metrov vzpona.

Trasi sta primerni tako za vikend športnike, rekreativce in tudi tekače!

Ne glede na izbiro težavnosti, lahko vsi obiskovalci pričakujejo sproščujoč športni dan v duhu zdravega načina življenja in zelene zasavske narave.

Predvideni športni dogodek se bo izvedel z upoštevanjem vseh priporočili in navodil NIJZ ter ostalih pristojnih institucij. V primeru nezmožnosti izvedbe teka zaradi epidemioloških razmer in ukrepov, je predviden nadomestni termin 25. 9. 2021.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

V spletni goljufiji oškodovana za več 1000 evrov

V minulem tednu so policisti na območju Zasavja, poleg rednih nalog, obravnavali še: PP Hrastnik Prijavo kaznivega dejanja v ponedeljek. Neznani storilec je poškodoval vetrobransko steklo...