FOTO: Veselje ob novih plezalih in prenovljeni gospodinjski učilnici

0
1072

V včerajšnjem dopoldnevu so s krajšo otvoritveno slovesnostjo na igrišču radeške osnovne šole namenu predali plezala, za nakup katerih so šola in učenci aktivnosti izvajali že v preteklem šolskem letu, sledil pa je še ogled prenovljene učilnice, v kateri bo potekal pouk gospodinjstva.

Ravnateljica Jana Wetz med nagovorom

Igrala seveda niso na svojem mestu od včeraj, pač pa so umeščena ob oziroma na šolsko igrišče od sredine avgusta. “S prvim šolskim dnem smo ugotovili, da tudi starejši učenci zelo z veseljem postopajo po igralih, ki so sicer zaradi svoje približanosti tlem prvenstveno namenjena mlajšim,” je zadovoljstvo, da se v gibanju urijo mlajši in starejši, izrazila ravnateljica Osnovne šole Marjana Nemca Radeče Jana Wetz. Na tem mestu se je zahvalila ustanoviteljici Občini Radeče, ki je prizadevanja šole za nakup plezal v vrednosti 7.200 evrov, podprla in pri nabavi prišla nasproti, pa tudi šolskemu skladu, ki je k znesku prispeval tisočaka. Svoj košček so pridali številni učenci, ki so sodelovali v različnih akcijah, kot je denimo zbiranje starega papirja.

Tomaž Režun, župan Občine Radeče

Že ko so v lanskem letu stekla dogovarjanja, vezana na koledarsko leto 2021 in s tem pripadajoč proračun, je Občina Radeče izkazala tudi posluh za še en velik projekt – prenovo gospodinjske učilnice, ki je postaja vse bolj stara in celo tudi nevarna.

Ob tem je v nagovoru župan Občine Radeče Tomaž Režun kar po domače komentiral: “Ali žnara ali ne žnara – na koncu je pomemben rezultat! Je pa res: Ona sama ne more, jaz sam ne morem, za vse je vedno potrebna ekipa.” Posebna zahvala je bila s strani Wetzove izrečena šolskemu hišniku Andreju Soltiču, ki je “kot je ves čas dirigirala ravnateljica, sledil željam in izkazanim zamislim tako, da sta bila pravzaprav projektanta,” veliko dela pa je opravil kar sam (številna taka, ki niso v njegovem osnovnem opisu del in nalog in številna izven delovnega časa) ter s tem šoli prihranil preko tri tisoč evrov.

Režun je spomnil na čas prvih pogovorov na temo prenove učilnice: “Ko je prišla, je predlagala ‘Mi (šola) bomo naredili tole in tole, če bi lahko Občina lahko tudi primaknila nekaj zraven’ in zato je bil že tedaj moj odgovor ‘DA!’ in verjamem, če ne bi bilo tega vašega deleža, danes prenovljene učilnice ne bi bilo.”

Pri prenovi gospodinjske učilnice je sodelovalo sedem podjetij in posameznikov iz območja domače občine ter prav toliko izven nje. V gospodinjski učilnici so prenovili tla, celotno vodovodno napeljavo in del električne, ter umestili delovne otoke v prostor, ki daje v primerjavi s stanjem prej vtis večje prostornosti, posebej zanimive pa so (okrasne) luči, za katere je ideja prešinila ravnateljico, nasproti pa sta jih prišla domačina (Korbar, Kmetič), ki sta podarila plehnate posode za mleko, na katere so nato na dno pritrdili LED-luči. Skupna investicija, ko bodo v hram učenosti prispeli vsi računi, bo znesla predvidoma med 25.000 in 30.000 evrov.

SORODNI ČLANKI:

Wetzova: Devetošolci sami so dejali, da si želijo mir.

Zbirajo za novo vrtčevsko igralo