4.2 C
Trbovlje
ponedeljek, 25. oktobra 2021
ZON.si1+1=2FOTO: Kakšna bo 'nova' dolska šola?

FOTO: Kakšna bo ‘nova’ dolska šola?

Osnovno šolo na Dolu pri Hrastniku naj bi obnavljali in to že čez dobre pol leta. 2,4 milijona težka rekonstrukcija bo prinesla velike spremembe. Vas zanima kakšne?

Šola je preživela številne potrese

Objekt zgrajen pred 87 leti ima uporabljene podobne nadstandardne materiali in elemente kot slavni ljubljanskim nebotičnik, nam je pojasnil profesor arhitekture Tadej Glažar, ki je pripravil idejno zasnovo za prenovo in rekonstrukcijo dolske šole. Točne povezave žal še niso dorekli, je pa že sedaj jasno, da v tako majhnem okolju kot je Slovenija, in v enakem časovnem obdobju, je preplet ene in druge zgodbe več kot očiten.

66 cm debeli zidovi in gradnja iz polne opeke

»Danes ni niti slučajno dovolj denarja, da bi gradili iz polne opeke« kot se je izkazalo pri raziskovanju konstrukcije hrastniške podružnice, pojasni član delovne skupine profesorja Glažarja. Tako kvalitetni materiali, kot so bili uporabljeni pred devetimi desetletji, se danes ne uporabljajo več. Bolj kot ne, zaradi enormnih stroškov.

Del šole res v slabem stanju

Del šole je dotrajan – predvsem v sedemdesetih letih narejena nadzidava in pa del šole, ki stoji med vrtcem in delom ob cesti, saj je šlo za stanovanjski del, ki ni narejen tako kakovostno kot glavni prednji del, ki gleda proti blokom. Rekonstrukcije sta potrebna tudi dva ali trije zidovi v prvem nadstropju.

In kaj predlagajo strokovnjaki?

Porušili bi nadzidavo in del šole, ki vodi od prve strani, do vrtca. Dogradili na novo ter zaprli zadnji vhod, kjer otroci prihajajo v šolo sedaj in iz tega naredili večnamenski prostor v atriju, ki bi smiselno deloval v pritličju. Pritličje bi tako namenili večjim odprtim prostorom in tudi knjižnici, ki bi bila v uporabi za celotno Krajevno skupnost Dol. Prav tako bi lahko krajani večnamenski prostor uporabljali tudi v popoldanskih urah. Prvo nadstropje bi namenili prvim trem razredom osnovne šole, naslednji nadstropji drugima dvema triadama.

Velika dilema staršev je seveda vhod, ki bi bil sedaj omogočen pod glavnim stopniščem. Tam, kjer je danes zelenica ob šoli.

2900 kvadratnih metrov, prostor za sprostitev in svetle učilnice

Delovna skupina, ki jo je naročil župan, je prepričana, da bi bilo »greh porušiti ta objekt«. Učilnice so visoke in prostorne, kar pri novogradnji ne bi bilo, saj takšne velikosti izstopajo od standardov, ki jih zahteva današnji sistem.

Jerič: »Investicija bo v vsakem primeru, tudi če se bomo morali zadolžiti.«

Vidno zadovoljen nad idejno zasnovo je med drugim župan Miran Jerič obljubil, da bodo učenci dolske šole dobili prenovljeno šolo. Začetek gradnje se predvideva ob koncu tega šolskega leta, sama rekonstrukcija pa naj bi trajala največ eno leto. V vmesnem času bo vsekakor potrebno stisniti zobe, je prepričan Jerič, ki pa je obljubil da dvoizmenskega pouka ne bo.

V galeriji najdete fotografije PPT predstavitve prof. Tadeja Glažarja.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Globoko pod odpadki tli; gasilci bodo na terenu še vso noč

Danes zjutraj je regijski center za obveščanje iz Trbovelj na intervencijo napotil hrastniške gasilce, saj je zagorelo na CEROZ-ovi deponiji Unično. Po devetih urah...