5.4 C
Trbovlje
sobota, 23. oktobra 2021
ZON.siAktualnoFOTO: Hoteli oživiti Medijske, a je šlo za boj z mlini na...

FOTO: Hoteli oživiti Medijske, a je šlo za boj z mlini na veter

S številnimi čistilnimi akcijami in prireditvami v nekdanjem biseru zasavske doline so opozarjali in želeli pridobiti pozornost državnih in občinskih organov. Zadostne podpore žal niso dobili, so se na nedavne ugotovitve stečajnega upravitelja o katastrofalnem stanju Medijskih toplic odzvali v Društvu za oživitev Medijskih toplic.

“Pred štirimi leti se nas je zbralo nekaj mladcev in se lotilo čistilnih akcij zunanjih površin Medijskih toplic, parkirišča. Ustanovili smo društvo, pridobili prostovoljce, podpisali pogodbo s tedanjimi lastniki in vložili veliko truda v čiščenje ‘pravega močvirja’. Naš namen ni bil v lastni režiji obnoviti bazena, to bi bilo tudi nerealno, saj ne bi mogli zadostiti higienskim in varnostnim standardom, ampak opozarjati,” pravi Rok Šifrer iz Društva za oživitev Medijskih toplic.

Skušali očistiti in zavarovati izropani hotel

Pod okriljem društva se je izvedlo mnogo kulturnih, športnih in dobrodelnih prireditev, tabor reševalnih psov, tudi snemanje video spota z namenom oživitve takrat že pozabljenega objekta.

Leta 2015 so člani društva pridobili tudi dostop do hotelskega objekta, ki so ga poskušali očistiti razbitega inventarja, saj je bilo v hotel v tem času večkrat vlomljeno, večino malega inventarja, to je stikala, pipe, elektronika in radiatorji, je bilo že izropanega, delo so dokončali vandali. Našli so tudi nekaj igel.

Objekt so skušali zavarovati pred vlomi, a se je končalo še z več uničenega in ukradenega materiala. Gasilci so večkrat pomagali pri črpanju umazane vode, odstranitvi podrtih dreves ter pri puščanju zanemarjene in poškodovane plinske postaje, je žalostno propadanje Medijskih toplic opisal Šifrer.

Od lastnikov niti centa

Z dovoljenjem takratnih lastnikov so člani društva na Dinos prodali nekaj odpadnega železa, z izkupičkom pa kupili nekaj orodja in čistilnega materiala. Velik del stroškov so pokrivali kar sami člani, in si pri tem pomagali s prostovoljnimi prispevki obiskovalcev, pri odvozu odpadkov je pomagala Krajevna skupnost Izlake, precej materiala pa so prispevala še razna podjetja. “Kar se bivših lastnikov tiče ni šlo za dvostransko sodelovanje, povedali so nam, da naj od njih ne pričakujemo niti centa,” pravi Šifrer, ki namerava v kratkem stopiti v kontakt s stečajnim upraviteljem Medijskih toplic.

Društvo ni nikoli prejelo znatne podpore ali vsaj pozornosti občinskih ali državnih organov, kljub povabilom k ogledu takrat izboljšanega stanja, ki je bil rezultat dela lokalne skupnosti, je povedal Šifrer, zato se je število prostovoljcev počasi manjšalo, delo pa posledično postalo prevelik zalogaj.

Fotogalerija:

SORODNI ČLANKI:

Resnica o nakupu Medijskih toplic

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Cel mesec popolnih občasnih ZAPOR na cesti Zagorje – Litija

Zaradi sečnje dreves bodo na cesti Litija - Zagorje, natančneje na območju Litija - Spodnji Log popolne kratkotrajne zapore do 30 minut. Zapore so...