2.8 C
Trbovlje
nedelja, 25. februarja 2024
ZON.siAktualnoFOTO: Enkratna priložnost za vstop v svet znanosti, tehničnih dosežkov in umetnosti

FOTO: Enkratna priložnost za vstop v svet znanosti, tehničnih dosežkov in umetnosti

“Roboti niso znanstvena fantastika, roboti so že tu, niso nadomestek, so nova vrsta,” je poudarila vizualna umetnica Maša Jazbec na 9. mednarodnem festivalu novomedijske kulture Speculum Artium, ki te dni poteka v Delavskem domu Trbovlje.

Umetnost, znanost in tehnologija

Pet robotov, ki rišejo portrete obiskovalcev, bežeči stol, Arabeska – kinetična umetnina, ki izhaja iz zgodbe o Frankensteinu in alkimističnem laboratoriju, simulator letenja MIG21, računalniška igrica Perkmandeljc Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje, hobotnica, ki bere misli, Bird Song Diamond Mimic, instalacija, ki obiskovalcem omogoča, da se preizkusijo v ptičjem petju in izkusijo kompleksnost učenja novega jezika, so le nekateri projekti na festivalu, postavljeni na ogled in preizkus obiskovalcem.

Namen festivala je namreč na zanimiv in interaktiven način približati novomedijsko kulturo 21. stoletja širšemu občinstvu, mu predstaviti drugačne možnosti uporabe novomedijske tehnologije in njeno povezavo s klasičnimi vizualnimi tehnikami.

Tehnologija ni namenjena le krajšanju časa, je uporabna, nas opolnomoči

Špela Pavli Perko

Poleg razstavnega programa bo v soboto na sporedu tudi simpozij, na katerem bo vodja programa Trbovlje novomedijsko mesto Zoran Poznič med drugim predstavil, kako skušajo skozi delavnice in izobraževanja približati novomedijsko umetnost.

“Ljudi želimo informirati s sodobnimi dosežki v tehnologiji, znanosti in umetnosti. Želimo pokazati, da je večina tehnologije uporabna, da nas opolnomoči in ni namenjena le krajšanju časa, ne gre za igrače,” je pojasnila Špela Pavli Perko, programski vodja v DDT.

‘Srčna rana’ – propadajoči stolp na Kumu

Poznič bo na simpoziju spregovoril tudi o mreži centrov raziskovalne umetnosti, ki jo vzpostavljajo v Sloveniji, o ohranjanju kulturne dediščine in ‘srčni rani’ Delavskega doma Trbovlje, televizijskem stolpu na Kumu, ki ga že nekaj časa neuspešno poskušajo dobiti v uporabo in upravljanje.

“Res bi bilo škoda, da bi stolp propadel, mi bi v njem radi uredili center novomedijski umetnosti, rezidence, tudi novomedijski muzej, v njem bi svoje mesto dobil Laibach,” pravi Špela Pavli Perko.

Fotogalerija:

SORODNI ČLANKI:

NORO: V Trbovlje prihaja hobotnica, ki bere vaše misli

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

V spletni goljufiji oškodovana za več 1000 evrov

V minulem tednu so policisti na območju Zasavja, poleg rednih nalog, obravnavali še: PP Hrastnik Prijavo kaznivega dejanja v ponedeljek. Neznani storilec je poškodoval vetrobransko steklo...