23.2 C
Trbovlje
nedelja, 25. julija 2021
ZON.siAktualnoEpidemiološka slika v Zasavju zaskrbljujoča

Epidemiološka slika v Zasavju zaskrbljujoča

Zdravstveni delavci v Zasavju so zaskrbljeni – epidemiološka slika se namreč slabša, ne pa izboljšuje. “Vse je rdeče,” v enem stavku povzame razmere v Zagorju zdravnica Urška Medved iz ZD Zagorje. K skrajni previdnosti poziva tudi Gregor Pajić, direktor ZD Hrastnik.

“Ne vem, kaj ljudje počnejo, ampak epidemiološka slika je slaba. Vse je rdeče, ko gledam te podatke,” pravi Medvedova iz ZD Zagorje ob Savi, ki je nad razmerami zelo zaskrbljena. Minuli petek je bilo namreč skoraj polovica od 33 testiranih ljudi pozitivih na covid-19, v ponedeljek in torek pa še več kot polovica. Spodbudno je vsaj to, da so med petkovim testiranjem 142 stanovalcev in osebja Doma starejših občanov Polde Eberl- Jamski imeli 7 pozitivnih, od tega enega med osebjem. Včeraj so v domu starejših opravili 130 brisov. Pozitivnih je še 8 stanovalcev in 5 zaposlenih, je povedala Urška Medved.

Pajić: Upajmo, da bo januarja že cepljenje

V Hrastniku je epidemiološka slika prav tako slaba, zato Gregor Pajić, direktor Zdravstvenega doma Hrastnik, ob vsaki priložnosti prebivalce spodbuja, naj varnostne ukrepe dosledno spoštujejo ne glede na to, da so prazniki in bi želeli biti s svojci in prijatelji. Minuli petek je bilo ob 15 opravljenih testih skoraj polovica pozitivnih (7), v soboto je bilo 7 pozitivnih od 20 opravljenih testov. Testiranje je bilo potrebno tudi v nedeljo, ko so sprejeli enega pacienta in mu potrdili prisotnost covid-19.

Podatki iz tega tedna ne vlivajo optimizma. V ponedeljek so opravili 4 teste in eden je bil pozitiven, v torek je bilo od 17 testov 10 pozitivnih. V ZD se nadejajo čim prejšnjega cepljenja proti covid-19. “Pričakujemo ga januarja. Upajmo, da tudi bo. Mi smo nanj pripravljeni,” je zagotovil Pajić.

V Trbovljah je problem DSO

Največ testiranj pod okriljem ZD Trbovlje, kamor sodita tudi DSO Trbovlje in DSO Prebold, so opravili v ponedeljek. Od 224 testov je bilo 24 pozitivnih. Minuli petek, 18. 12., so odvzeli 100 brisov, od tega je bilo 17 pozitivnih. Danes so testirali 26 oseb, rezultatov še nimajo. “Visoke številke gredo na račun DSO. Na vstopni točki sicer testiramo dnevno povprečno 30 oseb,” je pojasnila Darja Logar iz ZD Trbovlje, ki skrbi tudi za varovance DSO Trbovlje. V soboto so opravili 28 testov ter odkrili tri pozitivne. Včeraj pa 92 testov, med katerimi je bilo 14 pozitivnih.

“V Preboldu trenutno nimamo več na covid-19 pozitivnih oseb, v DSO Trbovlje pa smo po ponovni decembrski okužbi odkrili 17 primerov pri oskrbovancih in 7 pri zaposlenih,” je pojasnila Logarjeva.

V Radečah spodbudno

Iz Zdravstvenega doma Radeče, ki ga vodi Franci Čeč, sporočajo dokaj spodbudne podatke. Največ testov – 49 – so opravili včeraj, ko so testirali tudi varovance Prevzgojnega doma Radeče. Nihče med testiranimi ni bil pozitiven.

Prav tako so bili negativni vsi testirani posamezniki v ponedeljek, ko so opravili šest testiranj. Danes je bil pozitiven en testirani od petih, minuli petek pa sta bila med 12 testi dva pozitivna.

Samoplačniški PCR test 105 evrov, hitri test 25 evrov

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...