12 C
Trbovlje
ponedeljek, 29. maja 2023
ZON.siAktualnoDrugje trepetajo, v Zagorju pa bo ogrevanje še cenejše

Drugje trepetajo, v Zagorju pa bo ogrevanje še cenejše

Za daljinsko ogrevanje v Zagorju skrbi komunala, kjer kot energent uporabljajo lesne sekance, teh pa imajo že zdaj na zalogi dovolj, pravijo. Štiriletna pogodba jim je prinesla zagotovljeno zalogo, cena, ki se določa glede na cene slovenskega lesa, pa trenutno ostaja enaka kot lani v zadnjih ogrevalnih mesecih. Velik plus je še, da imajo zagotovljeno ceno za elektriko tudi v prihodnjem letu. Nov preračun vezan na sekance se obeta novembra, a drastičnih povišanj ne pričakujejo. In zakaj bo ogrevanje cenejše letošnjo jesen cenejše kot je bilo v začetku tega leta?

Iz mestne kotlovnice z daljinskim ogrevanjem oskrbujejo 970 stanovanj in 87 pravnih oseb

Variabilni del ogrevanja bo v delu, ki je odvisen od komunale sicer ostal enak. Ker pa je država znižala davek iz 22,5 odstotkov na 9,5 odstotka – to pomeni 13 odstotkov nižjo ceno za odjemalce. Megavatna ura, kot nam je zaupal vodja tehničnega sektorja na zagorski komunali Milan Fakin, bo po novem 41,89 evra brez davka, oziroma 45,87 evrov z novim nižjim davkom.

Že lani oktobra je bila megavatna ura v Trbovljah enkrat višja kot v Zagorju, vse višja cena tudi v Hrastniku. Tabela TUKAJ

Ogrevalna sezona se začne, ko se temperature prvič po 15. septembru po 21. uri zvečer trikrat zaporedoma spustijo na 12 ali manj stopinj Celzija. To se lahko zgodi – glede na napovedi – že v prihodnjem tednu.

 

Tudi pri fiksnem delu cene do konca leta ne pričakujejo sprememb. Po novem letu bo podražitev seveda verjetna, po oceni Fakina med 10 in 15 odstotki.

Velikih sprememb na trgu z lesom naj ne bi bilo, elektriko so na Komunali Zagorje zakupili tudi že za prihodnje leto, zato v variabilnem delu cene ogrevanje napovedujejo le nekaj odstotkov povišanja. Pri fiksnem delu pa lahko pride do več sprememb, predvsem iz naslova stroškov dela. Če se bodo plače z inflacijo povečevale, pojasni naš sogovornik, bo višji tudi strošek fiksnega dela ogrevanja, kar pa se bo odrazilo tudi na položnici občanov. »A še vedno bo ogrevanje v Zagorju bistveno cenejše kot v večini slovenskih občin,« z gotovostjo zaključi Milan Fakin.

Kaj pa, ko se ogrevanje v Zasavju podraži iz 48 na 110 evrov. Pa iz 117 na 270 evrov – in to samo za en mesec. Napovedi za letošnjo kurilno sezono TUKAJ

Kako se bomo ogrevali v Zasavju, če ne bo plina?

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Bravo! Delavski dom v Trbovlje pripeljal štiri neverjetne mednarodne projekte

Kar štirje mednarodni projekti Delavskega doma Trbovlje v Zasavje prinašajo tehnologije za ljudi in veščine, kako jih uporabiti. Ekipa Delavskega doma Trbovlje z delavnicami...
X