-- OGLAŠEVANJE --

Izračun občine in naš: Kako se bo dražje ogrevanje v Trbovljah poznalo na položnicah?

-- OGLAŠEVANJE --

Ker se v Trbovljah obeta najdražja kurilna sezona v zgodovini, so se na Občini Trbovlje že zdaj začeli nanjo pripravljati z izračuni, kolikšne podražitve naj bi občane čakale na komunalnih položnicah v zimskih mesecih. Občanom svetujejo tudi, kako zmanjšati račun.

Za 62 kvadratnih metrov veliko stanovanje v neizoliranem bloku na Trgu svobode 32 so tako naračunali, da bo samo ogrevanje in ogrevanje vode pri skupni porabi 0,995 megavatne ure dražje za dobrih 140 evrov. V enako velikem stanovanju s toplotno izolacijo bloka in pri skupni porabi 0,662 megavatne ure za ogrevanje stanovanja in vode bo položnica višja za okoli 90 evrov. Obe vrednosti sta primerjani za mesec januar in ne vključujeta DDV, ki skupnemu znesku doda še 22 odstotkov. (izračun Občine Trbovlje)

 

“Za primer nismo vzeli stanovanja v stolpnici, ki bi imel najvišjo porabo ali pa najnižjo. Obe stanovanji se nahajata v istem nadstropju, vsak v eni od stolpnic in sta iste velikosti. Postregli smo vam s konkretnimi podatki, koliko so plačali za ogrevanje v najbolj mrzlem mesecu januarju (2021) pretekle zimske sezone in kolikšna bo cena ogrevanja pri isti porabi v najbolj mrzlem mesecu v zimski sezoni v tem letu do decembra. Torej gre za možen maksimum v primeru teh dveh stanovanj ob predpostavki, da bo porabljena v teh dveh stanovanjih ista količina energije,” pojasnjujejo na Občini. 

Izkušnje z ogrevanjem naših bralcev:

Na Keršičevi lani 48 evrov, letos 110, na Trgu revolucije pa lani 117, letos 270 evrov

Dva konkretna primerna smo pripravili tudi v uredništvu. Prvega za dobrih 40 kvadratnih metrov veliko stanovanje v neizoliranem bloku, kjer večino zime po ves dan na stopnji 3 delujeta dva radiatorja. Za primerjavo smo vzeli lanski december, ko je bila poraba toplotne energije najvišja, in sicer 0,449 megavatne ure. Samo ogrevanje, brez priključnine in drugih prispevkov, ki bodo tudi po novih, višjih cenah, na položnico prinesli minimalne podražitve, je takrat naneslo 48 evrov skupaj z ddv. V tej sezoni bo pri isti porabi samo ogrevanje stalo 110 evrov skupaj z ddv. Vode v tem bloku ne ogrevajo s pomočjo daljinskega sistema.

Primerjalni izračun lahko opravite tudi sami. Porabo v izbranem mesecu pomnožite z novo ceno megavatne ure, torej z 201,7 evra brez ddv ali z 246,1 z ddv.

Drugi primer se nanaša na 65 kvadratnih metrov veliko stanovanje v prav tako neizolirani stolpnici, a so lastniki pri obnovi stanovanja dodatno izolirali stene. Med kurilno sezono povečini ogrevajo tri radiatorje na stopnji 5, ker sicer radiatorji ne oddajajo toplote, je pojasnil bralec. Lanski december je bila njihova poraba 1,1 megavatne ure, kar je takrat samo za ogrevanje, brez priključnine in dodatkov, naneslo 117 evrov z ddv, v letošnji sezoni pa bodo za ogrevanje pri isti porabi plačali 270 evrov z ddv. Vodo v stolpnici ogrevajo s pomočjo daljinskega ogrevanja, vendar cena tega v primerjavo ni všteta. 

Razlike pri zneskih na položnicah bodo torej v prihajajoči kurilni sezoni občutne, pri čemer se ljudje sprašujejo, kaj se jim bo najbolj splačalo. Tistim, ki razmišljajo o ogrevanju na elektriko, na Občini odgovarjajo s pomisleki o morebitnih podražitvah električne energije. “Ob tem poudarjamo, da se cena ogrevanja v Trbovljah iz naslova daljinskega ogrevanja do konca leta 2022 ne bo povečala, medtem ko se lahko cena elektrike vmes še poveča,” razmišljajo na Občini in poudarjajo, da cene elektrike sledijo ceni ogrevanja, ki je trenutno določena v Trbovljah. 

Kako si lahko znižate strošek ogrevanja?

Radiatorje je najbolje imeti na stopnji 3, nanje pa ne smemo odlagati krp ali na njih sušiti perila.

So pa na Občini pripravili še nekaj nasvetov, s katerimi si občani morda lahko kljub vsemu nekoliko znižajo strošek ogrevanja. Tako naj bi na začetku kurilne sezone spustili zrak iz radiatorjev, na radiatorjih ni priporočljivo odlagati stvari ali na njih sušiti oblačila, saj s tem onemogočimo dvigovanje toplega zraka, prav tako naj radiatorjev ne prekrivajo zavese. 

V stavbah brez toplotne izolacije je med steno in zadnjim licem radiatorja priporočljivo postaviti posebno izolacijsko ploščo, ki je navadno narejena iz plasti aluminijaste folije in umetne pene, še svetujejo na Občini Trbovlje. Občani naj poskrbijo tudi za brezhibno delovanje ventilov, pri čemer izpostavljajo termostatske ventile, ki uravnavajo dotok tople vode v radiator glede na želeno temperaturo v prostoru. Za 20 stopinj Celzija naj bi imeli radiator na stopnji 3, pri daljši odsotnosti od doma pa svetujejo, da ga občani prestavijo na 2, kar bi v stanovanju vzdrževalo temperaturo na 16 stopinj Celzija. Glede zračenja v zimskih mesecih pa svetujejo kratkotrajno in intenzivno zračenje prostorov z odpiranjem oken v toplejših delih dneva, in sicer v enakomernih časovnih intervalih, na primer vsake tri ure za 5 do 10 minut.

SORODNI ČLANKI:

Kako se bomo ogrevali v Zasavju, če ne bo plina?

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Opa! Nogometna vročica na velikem platnu v zagorskem Pristanu

25. junija, ko v Sloveniji praznujemo dan državnosti, se bo v "zagorskem pristanu" odvijal prenos tekme Evropskega nogometnega prvenstva med ekipama Slovenija in Anglija. Za...
-- OGLAŠEVANJE --