2.6 C
Trbovlje
sobota, 26. novembra 2022
ZON.siAktualnoKje v Zasavju ogrevanje najdražje?

Kje v Zasavju ogrevanje najdražje?

Cene energentov skačejo v nebo, vsaj topli september je poskrbel, da so z ogrevanje začeli šele v mesecu oktobru. Najdražji topli radiatorji so letos v Trbovljah, najcenejše ogrevanje pa ostaja v Zagorju.

V Trbovljah pričakovali padec cen v poletnih mesecih, a je šla cena le še navzgor

Trboveljska komunala kurilno sezono pričela 5. oktobra, po dveh dneh so že vse stavbe priključene na toplovod imele dobavljeno toploto. Da se bo ogrevanje v Trbovljah občutno podražilo, smo že pisali. S prstom Trboveljčani kažejo na direktorja Tomaža Trotovška, ki naj bi predolgo čakal z nakupom plina. Na očitke se je odzval za naš portal. »Visoke cene ogrevanja so posledica tržnih razmer. Celotno gospodarstvo je v letošnjem letu prizadela in presenetila strma rast cen plina na mednarodnih trgih in tudi nam ni bilo prizanešeno. Cene plina so rasle že od konca preteklega leta, vendar smo pričakovali padec v poletnih mesecih, kot je bilo to običajno v preteklih letih. Takrat smo načrtovali tudi nakup plina. Vendar pa v letošnjem letu cene niso padle, ampak so rasle vse do oktobra, z manjšimi nihanji. V enem teh obdobij nihanja, ko so se cene nekoliko spustile, smo opravili delni nakup, tako da smo zagotovili vsaj nekoliko ugodnejšo ceno surovine.« To pa ni edini faktor pri oblikovanju cene ogrevanja, na ceno vplivajo tudi cene emisijskih kuponov, ki so v zadnjem letu zrasle za 100 odstotkov. »Naj poudarim, da je nakup emisijskih kuponov nov strošek, saj jih kupujemo šele od leta 2020, pred tem pa nam je država zagotovila zadostno količino brezplačnih kuponov, ki so zadostovali za pokritje emisij CO2 do vključno leta 2019,« je ob pojasnilu še dodal Trotovšek.

V Zagorju cena ostaja nespremenjena

Na Komunali Zagorje so zagotovili, da cena ogrevanja za 972 stanovanj in okoli 80 pravnih  oseb do nadaljnjega ostaja nespremenjena. »Do konca leta vsekakor!« je odločno odgovoril direktor Sandi Grčar. Kurilna sezona se je v Zagorju začela 6. oktobra – takrat so temperature ob 21. uri tri večere zapored padle na 12 oziroma manj stopinj Celzija, kar je pogoj za začetek ogrevanja.

Lani najdražje v Hrastniku, letos v Trbovljah

V Hrastniku za daljinsko ogrevanje skrbita dve družbi – Petrol in Adriaplin. V naselju Hrastnik je na daljinsko toplovodno ogrevanje, za kar skrbi Petrol, priključen centralni Hrastnik. V naselju Dol pri Hrastniku, ki zajema območje od Frtice do naselja Brdce ter tudi Podkraj pa za plinovodno omrežje skrbi družba Adriaplin.

Petrol je na podlagi vremenske napovedi s 6. oktobrom pričel z ogrevanjem in prav tako v nadaljnjih dveh dneh poskrbel za toploto v vseh priključenih objektih. Družba Adriaplin nam na naša vprašanja ni odgovorila, niti poslala cen za variabilni in fiksni del zneska, ki ga plačujejo občani na položnicah. Tudi v telefonskem pogovoru so nam v centrali povedali le, da »odgovori bodo, ko bodo«.

V Zagorju megavatna ura 35 evrov, v Hrastniku 52 in v Trbovljah 75 evrov

Vsi zneski brez DDV Trbovlje (Komunala Trbovlje) Hrastnik (Petrol) Zagorje (Komunala Zagorje)
Fiksni del (€/MW/mesec) 1.989,1 2.318,6 2.729,9
Variabilni del (€/MW/h) 75,5895 52,0028 34,9346

 

 

SORODNI ČLANKI:

Kje je cenejši topel radiator – v Zagorju, Trbovljah ali Hrastniku?

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Kaj vse Zasavje ponuja mladim: Stand up večer, kvizi, uporabne delavnice, vaje z bendom …

V mladinskih centrih po Zasavju se vedno nekaj dogaja. Ta vikend vabijo na različne dogodke, ki se začnejo danes. V Zagorju so tovrstni dogodki vedno...
X