2 C
Trbovlje
nedelja, 25. februarja 2024
ZON.siAktualnoDogovor za navezavo Zasavja na avtocesto

Dogovor za navezavo Zasavja na avtocesto

Občine Trbovlje, Prebold in Hrastnik ter Direkcija RS za infrastrukturo bodo sklenile dogovor o skupni pripravi regionalnega prostorskega načrta za območje ureditve navezave Zasavja na avtocesto.

Na osnovi dogovora na Ministrstvu za okolje in prostor je Direkcija RS za infrastrukturo
naročila izdelavo Dokumenta identifikacije investicijskega projekta (DIIP) za umestitev nove cestne povezave Zasavja s tunelom z avtocesto (Šentrupert (A1) – Prebold – Trbovlje – Hrastnik (G2-108)) v prostor. DIIP je bil potrjen na komisiji za potrjevanje na direkciji.

105.000 evrov za pripravo regionalnega prostorskega načrta

Ker gre v tem primeru za regionalno cesto, se umeščanje v prostor ne ureja z Državnim
prostorskim načrtom, temveč s spremembo Občinskega prostorskega načrta ali pripravo
Regionalnega prostorskega načrta (RPN), ki ga prejmejo vse občine, preko katerih poteka trasa cestne povezave. Občine Prebold, Trbovlje in Hrastnik so skupno ugotovile, da je smiselna priprava RPN.

Direkcija RS za infrastrukturo bo za RPN financirala pripravo strokovnih podlag, občine pa bodo financirale stroške priprave RPN in stroške koordinatorja priprave RPN. Priprava strokovnih podlag s strani direkcije bo stekla, ko bodo občine sklenile Dogovor o skupni pripravi RPN. Preboldski občinski svetniki so sklep že potrdili, hrastniški bodo o njem odločali na decembrski seji.

105.000 evrov letnih skupnih stroškov za pripravo RPN, izdelavo vseh potrebnih strokovnih podlag in stroške kooridinatorja bodo poravnale občine, in sicer Trbovlje 55.739 evrov, Hrastnik 31.850 evrov in Prebold 17.411 evrov.

Hitrejša navezava za Trbovlje in Hrastnik, razbremenitev centra Prebolda

Cestna povezava je dolgoročen projekt, ki prinaša koristi Zasavju z bistveno hitrejšo navezavo na avtocesto v smeri Ljubljane in Maribora in s tem izboljšane razvojne možnosti občin Trbovlje in Hrastnik. Projekt bi bil koristen tudi za občino Prebold, saj bi s primerno umestitvijo omogočil neposredno povezavo poslovne cone Prebold z avtocestnim priključkom Šentrupert in z Zasavjem in s tem razbremenil center Prebolda.

SORODNI ČLANKI:

Denar za dvokilometrski predor Prebold že letos

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

V spletni goljufiji oškodovana za več 1000 evrov

V minulem tednu so policisti na območju Zasavja, poleg rednih nalog, obravnavali še: PP Hrastnik Prijavo kaznivega dejanja v ponedeljek. Neznani storilec je poškodoval vetrobransko steklo...