-- OGLAŠEVANJE --

FOTO: Dimnik bi lahko sprejel 160 tisoč obiskovalcev na leto

-- OGLAŠEVANJE --

Da gre zgolj za idejo in nikakor poslovni načrt, je pri predstavitvi novo stare zgodbe, ki bi dimnik postavila na turistični zemljevid, opomnil direktor RRA Zasavje Jani Medvešek. 

Niso pripravljali natančnega plana, le s predstavitvijo ideje, kaj vse bi lahko dimnik postal, so želeli javnost ponovno spomniti, kaj Zasavje ima. Zasavska turistična konferenca je bila kot nalašč za to.

Idej za dimnik vsako let več, realizacija nič bližje

Jani Medvešek

Dimnik je sam po sebi atrakcija že od začetka gradnje. Poleg vzponov na črno in skakalcev iz dimnika so svetu 360 metrsko betonsko zgradbo predstavili v virtualnem vzponu z Dunkin Devils in Red bull vzponom z Janjo Garnbret in Domnom Škoficem. Dimnik so dodali tudi k turističnim ogledom Trbovelj, saj je možen tako ogled termoelektrarne kot notranjosti dimnika.

Medvešek je povzel ideje, ki nikakor niso nove, se pa vsake toliko znajdejo na površju. Da bi dvigalo v notranjosti obiskovalce odpeljalo na vrh, okoli dimnika pa bi ovili tudi stopnice. Z dimnika bi napeli zip line. In so čez palec izračunali, da bi z dvigalom do vrha letno lahko odpeljali dobrih 160 tisoč obiskovalcev. Letni prihodki od obiska bi znašali 7 milijonov evrov in po zelo optimistični napovedi in oceni same investicije, bi v 5 letih povrnili strošek investicije.

vizija dimnika

A prihodnost dimnika je še vedno negotova. Vemo, da obstaja zanimanje, da bi prešel v zasebne roke in vemo, da je premnogo idej, kaj vse bi lahko dimnik postal. Direktor HSE EDT Ervin Renko je pred dvema mesecema za naš portal povedal, da vsekakor rušenje ni v planu, po drugi strani pa jasne prihodnosti velikanske zgradbe prav tako ni. Trenutno se dimnik minimalno vzdržuje, redno se opravljajo pregledi.

Ovira: energetska lokacija tik ob železnici

Leta 2012 je bil dimnik strokovno pregledan in podan je bil predlog sanacije – na tem sedaj v elektrarni gradijo, je še pojasnil Renko. Iz tega predloga naj bi naredili projektno rešitev, še bolj pomembno pa je, da jo izvajalec ovrednoti tudi v evrih. Šele takrat bo padla odločitev lastnika, torej HSE oziroma posledično države, kaj naj bi z veličastnim dimnikom v prihodnosti. Renko podpira ideje o vzponih in o turizmu ob dimniku. Potrdi tudi, da pogovori tako o investicijah kot o odkupu potekajo, čeprav razpisa za prodajo še ni bilo. “Je pa zgodba, ne glede na želje, zelo omejena. Smo znotraj energetske lokacije in obenem tik ob železnici,” še opozori.

Omet odpada, strah pred rušenjem

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Svetovno znana imena v Zasavju zaradi slovenskega znanja

Lokalna ponudba za goste iz različnih strani sveta Po slavnostni otvoritvi v Delavskem domu Trbovlje, katere so se udeležili gostje iz 49 držav sveta, je...
-- OGLAŠEVANJE --