-- OGLAŠEVANJE --

Omet odpada, strah pred rušenjem

-- OGLAŠEVANJE --

Veličasten dimnik, ki je Zasavcem prirasel tako k srcu, da se danes, zaradi negotove usode termoelektrarne bojijo, kaj bo z njim.

Vse bolj nevarno, omet odpada

Leta so naredila svoje in dimnik je potreben obnove, vsaj ometa, kot izvemo v trboveljski termoelektrarni. Likvidacijski upravitelj Luka Podjed, ki je prevzel vodenje podjetja, se zaveda težav in kot pravi: »Primarno je, da zagotovim varnost okrog tega dimnika, kar pomeni, da bo potrebno izvesti neko osnovno vzdrževanje ometa«. Po upraviteljevih ocenah bi obnova ometa stala okoli 100.000 evrov.

Strah pred rušenjem

Ko nadaljujemo pogovor z upraviteljem nam zagotovi, da je strah odveč, saj bi bili stroški le tega enormni in naj bi bilo ekonomsko bolj učinkovito, če se dimnik vzdržuje tako, da ne ogroža okolice.

Dimnik je del Termoelektrarne Trbovlje, ki je trenutno v likvidaciji, lastništvo gre državi. Pred štirimi desetletji so stari, bistveno  manjši dimnik dogradili in nastal je 360 metrov visok dimnik, ki se je kot najvišji objekt v Evropi vpisal v zgodovinske knjige.

Adrenalinski park, base-jump

Predlogov, kaj z dimnikom je slišati na vsakem koraku dovolj. Ena izmed idej je bila tudi, da bi poskusili z vetrno elektrarno, a se je izkazalo, da je mimo dimnika premajhen vlek. Upravitelju so predlagali vrtečo restavracijo na vrhu, adrenalinski park …Podjedu je bistveno, da se poskrbi za varnost okrog dimnika, kar vključuje neko osnovno vzdrževanje ometa, obenem pa je za ideje odprt in pripravljen na sodelovanje: »Absolutno sem zainteresiran, da se nekaj naredi.« Dimnik je dobil tudi svojo stran na popularnem omrežju Facebook, kamor Zasavci objavljajo fotografije in videe, ki predstavljajo najvišji evropski objekt.

ALI STE VEDELI?

Da dimnik v vetru zaniha tudi do pol metra.

Da je le ta pripravljen na potres št.10 po Rihterju. Več o dimniku pa si preberite TUKAJ!

Foto: arhiv ZON.si, FB Trboveljski dimnik (različni avtorji)

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Po desetletju bivanja v nekdanji tovarni skoraj prepolovljen vpis

Letos je točno 10 let, kar so se najmlajši Zagorjani preselili v preurejene prostore nekdanje tovarne Lisca.  Pred vselitvijo so bili oddelki vrtca razseljeni po...
-- OGLAŠEVANJE --