-- OGLAŠEVANJE --

Dewesoft del Nasinega zgodovinskega projekta – ponovne izstrelitve na Luno

-- OGLAŠEVANJE --

Več kot pol stoletja je od dne, ko je odprava Apolla 11 stopila na naravni satelit – Luno. Po 50 letih gre spet zares. Cilj Nasinega programa Artemis je do leta 2026 vrniti ljudi na naš edini naravni satelit. Slovensko visokotehnološko podjetje Dewesoft je s svojimi inovativnimi merilnimi sistemi del tega zahtevnega, a zgodovinskega trenutka.

Na izstrelišču Cape Canaveral v ameriški Floridi stoji trenutno najmočnejša 98 metrov visoka Nasina raketa po imenu Space Launch System (SLS). Za njeno izgradnjo so do sedaj porabili okoli 100 milijard ameriških dolarjev.

Do Lune in nazaj s slovenskim znanjem

Poslovno sodelovanje med Dewesoftom in Naso sega v leto 2003. Trboveljsko podjetje je takrat dobavilo programsko opremo za dekodiranje raketnih podatkov v okviru programa Space Shuttle.

Trenutno se v programu Artemis strojna in programska oprema Dewesoft uporablja na Nasini izstrelitveni ploščadi in na prenosnem izstrelišču. Programska oprema zajema in prikazuje telemetrijske podatke v Kennedyjevem vesoljskem centru, operaterji pa s pomočjo programa DewesoftX v živo analizirajo podatke z izstrelitvene ploščadi in tudi same rakete SLS.

V programu Artemis se uporabljajo Dewesoftovi SIRIUS R8R merilni sistemi, ki glede na svojo zmogljivost spadajo v sam vrh merilnih sistemov na svetovnem trgu. Merilni sistemi vsebujejo 64 analognih kanalov in industrijski računalnik. Dodatne mehanske ojačitve omogočajo normalno delovanje v zelo zahtevnih pogojih, kot so npr. vibracije na izstrelni ploščadi ob vzletu rakete, meritve pa zajemajo in analizirajo preko 200.000 različnih signalov, ki jih Nasini inženirji uporabljajo za izvedbo uspešne izstrelitve.

V enem trenutku so čisto preprosti, z kinom na prostem na garažni ploščadi, spet naslednji trenutek se ukvarjajo z raketno znanostjo. Več TUKAJ!

Dewesoft je del Nasinega zgodovinskega projekta

Nasa želi v naslednjih dveh desetletjih vzpostaviti stalno prisotnost na Luni in jo uporabiti kot poligon za preizkušanje novih tehnologij, potrebnih za misijo na Mars.

Spremembe v vrhu Dewesofta: “Na ta korak smo se pripravljali več let”

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Mladi zagorski nogometaši odlični 5. med 40 ekipami

Med 40 ekipami na turnirju Dragan Mance CUP so mladi zagorski nogometaši dosegli vrhunsko 5. mesto. "Udeležba na takšnem dogodku je za naše mlade nogometaše...
-- OGLAŠEVANJE --