-- OGLAŠEVANJE --

DEJSTVO: Pred ZD Zagorje parkirajo stanovalci in zaposleni, ne pacienti – občina bo ukrepala

-- OGLAŠEVANJE --

Parkiranje je že leta velik in nerešen problem tako pri Zdravstvenem domu (ZD) Zagorje ob Savi, kot tudi na tamkajšnji tržnici. Vsake volitve znova se obljubi rešitev, a je do danes še ni na vidiku. Če se ti mudi k zdravniku in nisi iz centra mesta – potem, če nimaš neverjetne sreče, si v zagati. 

Večinoma parkirajo stanovalci in zaposleni

Raziskava, ki jo je Občina Zagorje naredila v sodelovanju s Telekomom Slovenije kaže, da pri zdravstvenem domu večinoma parkirajo stanovalci in tisti, ki pridejo v službo, zato je padla odločitev, da bodo čas parkiranja omejili. Plačljivega parkiranja zaenkrat še ne bodo uvedli. 

Občina s Telekomom na parkirišču med ZD Zagorje in mestno ploščadjo testno analizira parkiranje na 12 parkirnih mestih, vseh je 23. “Na podlagi povprečnih podatkov je razvidno, da je najmanjša fluktuacija vozil med 21. in 5. uro ter od 9. do 12. ure; to nakazuje, da v veliki meri parkirišče zasedejo občani, ki živijo v neposredni okolici in tisti, ki pridejo v službo,” so pojasnili na zagorski občini. 

Največja fluktuacija parkiranih vozil je med 14. in 17. uro, a ob tem je zgovoren podatek, da so parkirna mesta kljub temu v večini zasedena dobrih 16 ur na dan, med vikendom pa 14 ur, kar ne predstavlja bistvene razlike, še kaže analitika parkiranja na polovici parkirnih mest pred ZD Zagorje.

Parkirajo tudi na pot, rezervirano za nujne intervencije

To pomeni, da parkirna mesta v tem delu mesta niso rezervirana za obiskovalce zdravstvenega doma ali lekarne, zato se morajo znajti in parkirajo vsepovsod, celo na intervencijske površine. Tudi podatki medobčinskega redarstva kažejo, da so s parkiranjem v Zagorju vse večje težave, saj so leta 2020 našteli 61 kršitev mirujočega prometa, lani pa kar 130. Podrobnejše podatke o kršitvah bo sicer Sebastjan Zmrzlak, vodja Medobčinskega inšpektorata in redarstva (MIR) Zasavje, predstavil na naslednji seji občinskega sveta.

Na občini so se tako vendarle odločili, da bodo ukrepali. Kot so pojasnili v oddelku za gospodarske javne službe, plačljivega parkiranja kljub vsemu zaenkrat še ne bodo vzpostavili, bodo pa parkiranje omejili na približno 2 uri. Toliko časa naj bi namreč trajal povprečen obisk pri zdravniku, pojasnjujejo. 

In še to, parkiranje bi bilo časovno omejeno le v določenem časovnem obdobju, predvsem v času obratovanja ambulant, dodajajo na občini. Delovni čas ambulant se prične ob 7. uri, zadnje ambulante z delom zaključijo ob 19.30 uri.

Na občini pravijo, da se bodo o izvedbi omejitve parkiranja pri ZD Zagorje uskladili še z MIR Zasavje. Ta bo namreč za izvajanje nadzora lahko uporabljal informacijsko podporo, kar pomeni, da bi spoštovanje časovnih omejitev parkiranja lahko nadzorovali na daljavo in ne zgolj ob fizični prisotnosti občinskega redarja.

Parkirna hiša da, a le če jo bo financiral zasebnik

Bi (plačljiva) parkirna hiša rešila prometni kaos pri ZD Trbovlje?

A ker je potreb po parkirnih mestih v tem koncu mesta več, kot jih je na voljo, je še vedno v igri tudi gradnja parkirne hiše za zdravstvenim domom. “Za dozidavo zdravstvenega doma se pripravljajo strokovne podlage, ki bodo skupaj z dozidavo opredelile tudi možnost umestitve parkirne hiše. Vendar pa pri tem poudarjamo, da Občina Zagorje ob Savi iz javnih sredstev ne načrtuje gradnje, ampak računa na interes zasebnih graditeljev, ki bi parkirno hišo zgradili in parkirišča namenili za trg – bodisi za najem garažnih boksov bodisi za prodajo,” so poudarili na občini.

To pomeni, da bi bilo brezplačno parkiranje v tej garažni hiši zelo malo verjetno in da bi se tudi Zagorjani, tako kot so se v preteklosti v Trbovljah, morali sprijazniti s plačljivim parkiranjem tudi za obisk zdravnika. 

Podobno je tudi z urejanjem parkirnega kaosa v okolici zagorske tržnice. V preteklosti so že bile na mizi idejne zasnove za parkirno hišo tudi v tem delu, a tudi tukaj občina ne namerava financirati izgradnje parkirne hiše, ampak bi jo prav tako prepustila zasebnemu investitorju. 

SORODNI ČLANKI:

Plačljivo parkiranje v Trbovljah: Lani v občinsko blagajno 36 tisočakov

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Opa! Nogometna vročica na velikem platnu v zagorskem Pristanu

25. junija, ko v Sloveniji praznujemo dan državnosti, se bo v "zagorskem pristanu" odvijal prenos tekme Evropskega nogometnega prvenstva med ekipama Slovenija in Anglija. Za...
-- OGLAŠEVANJE --