-- OGLAŠEVANJE --

Čeprav nova trboveljska ravnateljica ni Zasavka, ima rudarstvo prav tako v krvi

-- OGLAŠEVANJE --

Čeprav ni Zasavka, pa se že po prvih mesecih v Trbovljah počuti kot doma. Ravnateljica OŠ Ivana Cankarja Trbovlje Velenčanjka Maja Volk, ki je pred prihodom v Trbovlje delala na OŠ Glazija v Celju, se je hitro navadila na novo šolo in nov kraj. 

Velenje, tako kot Trbovlje ima rudarsko zgodovino: “Trbovlje dojemam kot eno zelo odprto mesto, kjer se da vse dogovoriti. Tudi sama prihajam iz rudarskega mesta in je drugače, če živiš v mestu, kjer je bogata zgodovina in tradicija rudarstva, tako da se tukaj zelo dobro počutim.”

Eno izmed učilnic bodo preuredili v “dnevno sobo”

V septembru so naredili nov razvojni načrt in vanj vključili nekatere nove stvari. Koronski čas je po besedah Volkove zelo negativno vplival na otroke, predvsem na bralno pismenost in razumevanje, tako da je v letošnjem delu velik poudarek na tem. Do naslednjega šolskega leta je v načrtu sprememba ene izmed učilnic v nekakšno dnevno sobo, kjer bodo učenci po modernejših metodah in v bolj sproščenem okolju pridobivali nova znanja.

Trenutno šolo obiskuje 274 učencev, za katere skrbi 40 strokovnih in tehničnih delavcev. “Naš kolektiv je zelo dober in sodelovalen. Med seboj se dogovarjamo, se prilagajamo in tudi klima med nami je takšna, da se stvari lepo izvedejo tudi takrat, ko malce zaškripa,” pošteno pove ravnateljica OŠ Ivana Cankarja, ki pa izpostavi kadrovske težave: “Majhne šole smo bolj problematične, kar se tiče zaposlovanja zato, ker ne moremo ponuditi polnega delovnega mesta posameznim profilom in potem smo vezani na to, da si določene delavce delimo z ostalimi šolami. Tako pride tudi do organizacijskih težav. Težje je tudi iskati nadomeščanja.”

Prostora zaenkrat še je, a pričakujejo še več otrok

Cankarjeva šola ima težave tudi s prostorsko stisko, ki je po besedah ravnateljice zaenkrat še znosna, ampak se boji, da kaj kmalu temu ne bo tako: “Z Mestom Akrobatov lahko pričakujemo večji pritok novih prebivalcev in s tem otrok, ki bodo prihajali v šolo in takrat bo še večja prostorska stiska. Jaz mislim, da nam bo tudi Občina tukaj priskočila na pomoč in prisluhnila, če bo potreba po novih prostorih.” V prihodnosti bi lahko prostorsko stisko reševali tudi s prostori na podstrešju zgradbe, kjer domuje šola. Ti so zaradi prisotne statične energije neizkoriščeni, ampak Volkova verjame da se bo tudi ta težava v bližnji prihodnosti rešila.

Zaradi umeščenosti osnovne šole ob glavni cesti, ki povezuje spodnje in zgornje Trbovlje, manjka zelenih površin, na katerih bi se lahko gibali otroci. Zato večkrat izkoristijo tudi park v bližini, učitelji pa velikokrat v času učnih ur pouk izvedejo v gozdu in otroci na takšen način pridejo do stika z naravo. “Imamo idejo, ki jo bomo organizirali v zelo kratkem času. Zadaj za telovadnico že imamo klop, kjer velikokrat v spomladanskem času, ko je v šoli zaradi visokih temperatur že vroče, poteka pouk. Zaenkrat je tam premalo prostora za en oddelek, tako da razmišljam o tem, da bi tam namestili tako velike klopi in mize, da bo tam lahko vsaj za en oddelek potekal pouk na prostem.”

“Vedno si je potrebno zastavljati zelo visoke cilje, ker se bomo trudili priti do njih. Včasih pa je že sama pot zelo pomemben cilj.”

Želje in cilji za naprej

“Omogočiti učencem možnost varnega in vzpodbudnega učnega okolja. Jih postaviti v okolje, kjer so sprejeti in tudi sami sprejemajo druge. Zelo si želimo razvijati kritično mislečega človeka, ki je hkrati do neke mere prilagodljiv tudi okolju. Po tehnološki plati pa si želimo še kakšno bolj sodobno učilnico – opremljeno z interaktivno tablo, z več kinestetičnimi mizami in stoli.”    

V Trbovljah imajo novo ravnateljico. Kakšni so njeni načrti?

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Plamen športnih iger je zagorel v Hrastniku

Plazma športne igre mladih so največja športno-družabna prireditev za otroke in mladostnike v Evropi in ponuja priložnost, da se otroci in mladostniki v varnem...
-- OGLAŠEVANJE --