today-is-a-good-day
10 C
Trbovlje
četrtek, 29. februarja 2024
ZON.siAktualnoČas za oddajo predlogov, kdo prejme Priznanje Ivana Pešca za 2024

Čas za oddajo predlogov, kdo prejme Priznanje Ivana Pešca za 2024

Občina Radeče je v prvih dneh novembra na svoji spletni strani objavila javni razpis za zbiranje predlogov za podelitev Priznanje Ivana Pešca. V letu 2022 potrjena in letos izročena tovrstna nagrada je bila Katji Čeč. Čas za oddajo predlogov, kdo si bi občinsko izkazano priznanje zaslužil, se izteče 2. decembra.

Priznanje Ivana Pešca je nagrada s strani Občine Radeče, namenjena tistim, ki s posebnimi dosežki in uspešnim delovanjem na področju kulture prispevajo k boljšemu, kvalitetnejšemu in popolnejšemu življenju občanov ter so pomembni za razvoj in ugled Občine Radeče. Vsako leto se podeli eno priznanje.

V Domu kulture Radeče je ustvarjal (tudi) Ivan Pešec

Kot navajajo na spletni strani Gledališkega društva Radeče, je bil Ivan Pešec, po katerem priznanje za kulturne ustvarjalce nosi ime, “prvi povojni režiser in izredna gledališka osebnost, ki je s svojimi stvaritvami naše mesto ponesla po vsej Sloveniji, zlasti po Zasavju. To je čas naše kulture in obdobje našega ponosa do nje. Ivan Pešec je torej legenda našega gledališča.” 

Nepozabne so njegove stvaritve na prostem: Rokovnjači, Divji lovec, Mlinarjev Janez in Miklova Zala. Tedaj so v Radeče celo vozili posebni vlaki, ki so pripeljali gledalce predstav.

Letošnja prejemnica Priznanja Ivana Pešca Katja Čeč

Predaja kulturnega priznanja iz roku župana v roke prejemniku je običajno izvedena na proslavi ob kulturnem prazniku, po tem, ko prejete predloge pregleda Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja Občine Radeče in jih potrdi Občinski svet Občine Radeče – to se že po tradiciji zgodi na zadnji seji koledarskega leta.

Dosedanji prejemniki Priznanja Ivana Pešca so: Štefanija Felser (2006), Taja Balog (2007), Jadrenka Štovičej (2008), Jože Rus (2009), Saša Plevel (2010), Milan Gorišek (2011), Franc Gros (2012), Prosvetno društvo Vrhovo (2013), Bojan Sumrak (2015), Jože Barachini (2016), Tanja Sonc (2018), Maja Glavač (2020), Kulturno društvo Svibno (2021), Srečko Jazbinšek (2022) in Katja Čeč (2023).

Priznanja – ker ni bilo podanih predlogov – Občina Radeče ni podelila leta 2014, leta 2017 in leta 2019.

SORODNI ČLANKI:

V Radečah potrdili prejemnika priznanja Ivana Pešca

Izbrali prejemnico občinskega priznanja

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

14 let po diagnozi je Trboveljčanka Ela še vedno edina v Sloveniji

Pred sedemnajstimi leti, ko se je, sredi hladnega februarskega dneva rodila, je bila Ela zdrava deklica, težka skoraj 4 kilograme in glasna, kot da...