-- OGLAŠEVANJE --

Burna razprava o zagorskih ambulantah, ki bodo delale več dopoldan in manj popoldan

-- OGLAŠEVANJE --

Ambulante, ki delujejo v zagorskem zdravstvenem domu bodo spremenile svoj delovni čas. Namesto dvakrat tedensko popoldan, bodo ambulante delale le še en dan v tednu popoldan. Ne glede na omenjeno pa so zagorske pediatrinje, ki so le tri, svoje urnike uredile na način, da bo – tako kot doslej – štirikrat tedensko dostopen pediater tudi popoldan.

Skoraj dvourna razprava na včerajšnji seji zagorskih svetnikov, ki so morali potrditi predlog lokalnih zdravnikov, da se spremeni njihov ordinacijski čas, je sprožila mešane odzive. Vseeno je večina dvignila zelen karton za nov delovni čas ambulant.

Zagorjani niso edini

Ne gre za osamljeno prakso, pojasnjuje direktorica ZD Zagorje Saša Bajda. Pravila ZZZS pravijo namreč, da morajo izvajalci zdravstvenih storitev zagotoviti ordinacijski čas za paciente najmanj v obsegu petine s pogodbo dogovorjenega ordinacijskega časa po 16. uri. Ta delež se lahko zmanjša, če izvajalec argumentira drugače in obenem pridobi soglasje lokalne skupnosti.

Podobno delujejo tudi v sosednjih Trbovljah, poroča direktorica, en del tovrstnega sistema velja tudi v Hrastniku, tudi druge občine kot Kranj, Domžale …imajo popoldanskih ambulant manj kot petino.

S privlačnejšim delovnim časom lažje do novih zdravnikov

Trinajst zagorskih zdravnikov, ki so pripravili omenjeni predlog, le tega utemeljujejo v več točkah. Povečal se je delež kurativnih obravnav, ki bodo še vedno dvakrat tedensko v popoldanskem času. Poleg tega so obravnave v dopoldanskem času bolj kakovostne, odločno pojasni dolgoletni zdravnik Franc Novak, saj je v dopoldanskem času na voljo vsa diagnostika in lažje napotovanje na sekundarno ali terciarno raven, večja je dostopnost reševalnih prevozov. »Pri otrocih se akutna obolenja običajno poslabšajo v poznem večernem ali nočnem času, zato starši pričakujejo čimprejšnjo obravnavo dopoldan« še pojasnijo zagorski zdravniki.

Pomemben segment spremembe dela ordinacij je tudi privlačnost za zaposlovanje novih kadrov, kar je ključno glede na pomanjkanje slovenskih družinskih zdravnikov. Novak je ob tem svetnikom še navrgel dejstvo, da ima nova generacija zdravnikov in tudi medicinskih sester možnost izbirati, kje bodo delali. Izbrali bodo ustanovo, kjer je delovni čas boljši in klima med zaposlenimi prijetna. »Za vsebino in dobro delovno okolje bomo poskrbeli mi, na vas je le, da potrdite še ugodnejši čas dela,« je še zaključil Novak, ki je prepričan, da so v dopoldanskem času tudi obravnave kakovostnejše, saj je, med drugim, spočit zdravnik in tudi pacient.

Vsekakor pa ne gre pozabiti dejstvo, da za vsa nujna stanja 24 ur dnevno deluje Nujna medicinska pomoč in, da sprememba ordinacijskega časa ne pomeni, da bodo zdravniki in ostalo zdravstveno osebje delali le enkrat tedensko popoldan. Poleg NMP imajo posamezniki še svoje »covid zadolžitve« in referenčne ambulante.

SORODNI ČLANKI:

Zdravstveni dom Zagorje vabi dijake in študente

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Svetovno znana imena v Zasavju zaradi slovenskega znanja

Lokalna ponudba za goste iz različnih strani sveta Po slavnostni otvoritvi v Delavskem domu Trbovlje, katere so se udeležili gostje iz 49 držav sveta, je...
-- OGLAŠEVANJE --