-0.5 C
Trbovlje
petek, 8. decembra 2023
ZON.siAktualnoBrezposelnih sicer vse manj, se pa v Zasavju povečuje odstotek moških

Brezposelnih sicer vse manj, se pa v Zasavju povečuje odstotek moških

V Zasavju je bilo januarja letos brezposelnih nekaj manj kot 2000 ljudi, kažejo podatki Zavoda RS za zaposlovanje. Največ povpraševanja med zasavskimi delodajalci je trenutno po učiteljih razrednega pouka, gostincih in delavcih za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih. Vse večji pa je razkorak med bazo brezposelnih in kadri, ki jih iščejo delodajalci. 

Število brezposelnih v zadnjih treh letih upada, januarja 2023 je 24 odstotkov manj brezposelnih kot 2021

Čeprav število brezposelnih v Zasavski regiji upada, pa je med prebivalstvom vse večji odstotek brezposelnih moških. V letu 2021 je bilo 24 moških več brezposelnih kot žensk (0,6%), lani se je odstotek povečal za kar 4 % in na trgu dela v Zasavju je bilo 125 več moških kot žensk, malce pod 5 odstotki pa je zabeležena razlika januarja 2023, ko je Zavod zabeležil 149 več brezposelnih možkih kot žensk (Od 1587 brezposelnih 719 žensk in 868 moških).

Število brezposelnih v posamezni občini za pretekla tri leta

Hrastnik Litija Trbovlje Zagorje SKUPAJ
januar 2021 395 484 768 458 2105
januar 2022 302 337 609 311 1559
januar 2023 316 344 626 301 1587

 

V pogovoru direktorica trboveljske enote Zavoda za zaposlovanje Vilma Strniša kot razloge za brezposelnost v zadnjih treh letih izpostavi manj objavljenih razpisanih mest v povezavi s Covid situacijo, težjo zaposljivost oseb dolgotrajno brezposelnih s kompleksnimi ovirami ter povpraševanje delodajalcev po kadrih v določenih poklicih, ki pa jih med brezposelnimi ni.

Spremenila se je tudi struktura povpraševanja, še pojasni Vilma Strniša. »Medtem ko smo v obdobju september-november zaznali padec povpraševanja v dejavnostih, kjer delodajalci pogosteje sodelujejo z Zavodom pri posredovanju na prosta delovna mesta (predelovalna dejavnost, gostinstvo, promet in skladiščenje, druge raznovrstne poslovne dejavnosti ), se na drugi strani povečuje povpraševanje delodajalcev, ki v manjšem deležu sodelujejo z Zavodom pri posredovanju kadrov. Gre za delodajalce, ki so zavezani k javni objavi prostega delovnega mesta pri Zavodu (izobraževanje, zdravstvo in socialno varstvo).«

Delodajalci so na območju OS Trbovlje napovedali, da bodo v letu 2023 najbolj iskali poklice: izolaterji, orodjarji, zidarji, varilci, upravljavci steklarskih, keramičnih in podobnih strojev in naprav, monterji in serviserji vodovodnih, plinskih inštalacij in naprav, učitelji razrednega pouka, varnostniki, čistilci, strežniki in delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih.

»Če ne bo večjih gospodarskih pretresov povezanih z energetsko krizo in vojno v Ukrajini, se brezposelnost predvidoma ne bo povečevala, v tem primeru bodo najbolj iskani kadri ohranili zaposlitev, struktura priliva v evidenco brezposelnih oseb pa se bo poslabšala, tako da se bo na novo prijavljalo več starejših in oseb z ovirami« je še za leto 2023 napovedala vodja trboveljskega zavoda.

Delavce iščejo na vsakem koraku, pa še vedno 1500 brezposelnih v Zasavju

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Pismo ravnateljice in profesorice: 120 so jih našteli na Okrogarjevi šoli

Začetki Osnovne šole Toneta Okrogarja segajo v leto 1903. Iz zapisov 120-letnega delovanje šole je moč razbrati, da se v teh starih prostorih srečujejo...