4.2 C
Trbovlje
ponedeljek, 25. oktobra 2021
ZON.si1+1=2BRAVO! Z zlato zasavsko inovacijo prihranili vsaj 100 tisoč evrov!

BRAVO! Z zlato zasavsko inovacijo prihranili vsaj 100 tisoč evrov!

Rekordnih 169 inovatorjev je letos sodelovalo na razpisu zasavskih inovacij. Ti delajo v različnih organizacijskih oblikah: sedmih družbah, ena je samostojna podjetnica, društev in inštitucij pa je šest. Med vsemi so izbrali pet prejemnikov zlatih, 14 prejemnikov srebrnih in 12 bronastih priznanj.

Zlati VDC Zasavje: direkten učinek je prihranek

Številčna ekipa VIP koncepta

“Več kot leto dni smo se v treh skupinah, enkrat tedensko, dobivali direktorji različnih zasavskih organizacij, učitelji in otroci pod vodstvom trenerke razmišljanja Nastje Mulej in se učili kreativnega, vključujoče mišljenja. S tem smo okrepili naše vezi in ugotovili, kjer lahko dosegamo sinergijske učinke in se povezali v nove projekte,” pravi direktorica VDC Zasavje dr. Špela Režun, ki izpostavlja, da so z VIP konceptom v letu dni (2020) neposredno prihranili vsaj sto tisoč evrov (izobraževanje preko ZLU, skupni projekti, skupne rešitve pred sistemskimi, niso imeli rdeče cone, sami so šivali maske…), posredno pa kar več kot pol milijona evrov EUR (nikjer niso imeli ne psihiatričnih ne Covid hopitalizacij stanovalcev). Poleg VDC Zasavje, katerega inovacija je dobila tudi dodatno posebno priznanje za reševanje inovacijskega izziva Covid-19, so zlato priznanje prejeli še RC enem+Steklarna Hrastnik, ETI Elektroelement+Steklarna Hrastnik, Steklarna Hrastnik, in ETI Elektroelement+Hidria TC Tehnološki center. Vseh pet se bo potegovalo tudi za prejem nacionalnih priznanj.

Edino “ne-tehnično” srebro ZLU in Vrtcu Zagorje

Nagrajeni sodelujoči iz ZLU in Vrtca Zagorje

Med prejemniki srebrnega priznanja izstopajo rešitve, povezane s tehnično stroko, kot edina drugačne vrste pa je nagrado osvojila inovacija Verižni eksperiment v vrtcu. Priznanje so oboji prejeli prvič v njuni zgodovini delovanja. Gradnja verižnega člena je bila v zadnjih treh letih stalna počitniška aktivnost ZLU za trboveljske otroke, ki so počitnice preživljali v DMP-ju. Otroci so drugačne in inovativne delavnice sprejeli z velikim navdušenjem, opažajo srebrni nagrajenci iz Zasavske ljudske univerze in Vrtca Zagorje, ki so projekt razvili znotraj dvoletnega programa Erasmus+ Verižni eksperiment v vrtcu, katerega nosilka je bila LU Jesenice.

V četrt stoletja skoraj 600 inovacij

Tjaša Polc

“Od leta 1996, ko je Zasavska gospodarska zbornica prvič objavila razpis za najboljše inovacije, pa do danes, je samo v Zasavju sodelovalo 1522 inovatorjev, ki so ustvarili kar 576 inovacij,” razvoj inovativnih idej opisuje direktorica Zasavske gospodarske zbornice Tjaša Polc. Obenem izpostavlja še, da je inovacijska dejavnost podjetij ključnega pomena za razvoj gospodarstva in regije kot celote. “Verjamem, da bo v času, ko bomo stremeli k uresničevanju zelenih, trajnostnih, digitalnih konceptov, mnogo izzivov in priložnost za ustvarjanje inovacij, ki bodo pripomogle k učinkovitemu približevanju okviru nizkoogljične družbe,” zaključi Polčeva.

SORODNI ČLANKI:

3, 4, zdaj … Glasujte za zasavske inovacije!

 

 

 

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Globoko pod odpadki tli; gasilci bodo na terenu še vso noč

Danes zjutraj je regijski center za obveščanje iz Trbovelj na intervencijo napotil hrastniške gasilce, saj je zagorelo na CEROZ-ovi deponiji Unično. Po devetih urah...