-- OGLAŠEVANJE --

Bodoči tehniki STPŠ Trbovlje: služba že v 1. letniku šole zagotovoljena

-- OGLAŠEVANJE --

Na pragu pomladi, ko začnejo potekati resna zanimanja, kako nadaljevati šolanje po zaključeni devetletki, obiščemo tudi Srednjo tehniško in poklicna šola Trbovlje. Ravnateljica Marjetka Bizjak verjame, da se bodo znotraj njihovih šolskih zidov v uspešne delavce izučili vsi, ki imajo vsaj malo smisla in zanimanja za tehnične stroke. Možnosti so široko odprte znotraj štiri- in triletnih programov – v nadaljevanju nekaj besed o tehnikih računalništva ter elektrotehnikih in strojnih tehnikih.

Vrti se! Da se izmeriti! Deluje!

“Kolikor imamo dijakov, toliko se jih lahko že takoj po šoli zaposli,” opisuje učitelj bodočih elektrotehnikov Vasja Markič, kako zelo iskan je kader z elekotehnično izobrazbo, ki že “samo” s V. stopnjo izobrazbe takoj dobi delo na področju avtomatizacije, elektronike ter tudi v povezavi s programiranjem in s pametnimi napravami. Ta znanja so iskana in cenjena, zato mnogi delodajalci zaposlijo tehnike ter jim ob delu omogočijo šolanje in napredovanje denimo v inženirje.

Profesor Vasja Markič ob maketi električnega avtomobila

Sogovornik elektro-stroke še posebej ponosno pokaže unikatno maketo replike prvega slovenskega avta Triglav konstruktorja Stanka Bloudka, katerega delovanje omogoča električni motor moči 5 kW, ki ga napaja baterijski sistem v Zasavju zbranih odsluženih Li-Ion celic iz prenosnikov in e-koles. Posebnost makete je tudi njena povezljivost z mobilno aplikacijo za obogateno resničnost.

Kaj vzbuja največ navdušenja? Da se nekaj, kar so sestavili, vrti, da deluje in da je možno nekaj izmeriti. Vse to dijake le še žene naprej v še večje zanimanje.

Pogled skozi virtualna očala in razvijanje aplikacij, uporabnih za vsakogar

Žiga Podplatnik (na fotografiji) iz aktiva za računalništvo

Vzdušje, ki ga ustvarjajo številne projektne naloge, ki so lahko posamezne ali ekipne, je izrazito tudi med dijaki, ki bodo postali tehniki računalništva. Tu ne gre za igranje igric, ampak za čisto pravo pripravo na službo, ki bo sledila po končanem šolanju.

Zaposljivi bodo praktično povsod, saj imajo danes že skoraj vse naprave tudi v gospodinjstvih vgrajene pametne tehnologije.  “K sreči imamo odprti kurikulum, kar pomeni, da imamo na tistem delu, ki se na trgu izkazuje kot še posebej iskan, možnost intenzivno delati,” pove Žiga Podplatnik, eden izmed treh učiteljev za računalniško stroko.

V ComLab-u STPŠ Trbovlje, kamor so nam dovolil pokukati, se rojevajo inovacije in napredek – tu dijaki razvijajo aplikacije, s katerimi posegajo po najvišjih priznanjih in to jih tudi najbolj privablja: da se naučijo razviti nekaj, kar je v praksi uporabno. Tehniki računalništva bodo lahko grafični oblikovalci, vzdrževalci strojne opreme, lahko bodo delali kot načrtovalci IKT sistemov, izdelovalci spletnih strani ali programerji aplikacij.

Če znaš skonstruirat žlico za bager, boš znal tudi protezo za invalida!

Strojnega tehnika, ki zaključi izobrževanje na SPTŠ Trbovlje, bodo hitro “zagrabila” najprej domača, zasavska podjetja kot so Kovit, ETI in Bartog, najbolj odprte možnosti za službo pa so sicer še v prometnem sektorju, železničarski panogi in splošni strojgradnji. Kdor hoče ostati v Zasavju, lahko brez vsake težave najde zaposlitev kot strojni tehnik.

Profesor na strojni smeri Marjan Pograjc

“Vse bolj se uveljavlja nemški sistem, ki ne skopari z evri, če je delavec visoko strokoven. Predvsem v praksi. Ni več razkoraka med IV., V. stopnjo in med univerzitetno izobrazbo,” opisuje Marjan Pograjc, ki poučuje na programu Strojni tehnik, kako – če si odličen na svojem področju – boš imel tudi s V. stopnjo plačo inženirja, saj dragocena znanja postajajo tudi pri nas primerno finančno nagrajena.

Dijakom je največja motivacija tista, ki izhaja iz vsakdanjega življenja. Denimo, nekdo želi izdelati plug za pluženje snega na stroj. Pa staknejo glave, izrisujejo, konstruirajo in na koncu zainteresirani pripeljejo projektno idejo, ki je bila sprva problem, do rešitve, nemalokrat kar do izdelave končnega izdelka.

Tudi dekleta so že izrisala kakšne obeske in prstane ter jih kmalu nosila na sebi kot unikaten okras. Kar kaže na to, da tehnične smeri nikakor niso rezervirane le za moške. Znan konstruktor Akrapovič, doda Miroslav Romih, ki s Pograjcem sodeluje tudi ob izvajanju triletnih programov, na primer, vztraja, da delo varilca opravljajo pretežno ženske.

In v današnjih časih, ko je marsikje slišati tarnanje, da ni dela in ni služb, bodo glede na opisano in z ozirom na to, da delodajalci tudi s šolo pogosto vzpostavljajo stike, češ, “koliko elektrotehnikov, koliko strojnih tehnikov in koliko tehnikov računalništva bo končalo šolanje – bi jih kar takoj vzeli v službo”, dijaki Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje lahko optimistično zrli v svojo (delovno) prihodnost.

SORODNI ČLANKI:

STPŠ Trbovlje: Zagotovljen poklic in možnost izbire delovnih mest

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Opa! Nogometna vročica na velikem platnu v zagorskem Pristanu

25. junija, ko v Sloveniji praznujemo dan državnosti, se bo v "zagorskem pristanu" odvijal prenos tekme Evropskega nogometnega prvenstva med ekipama Slovenija in Anglija. Za...
-- OGLAŠEVANJE --